Sörös gasztronómia

Osso buco

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sárgarépa,
  • 15 dkg zeller,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • másfél kg csontos marhalábszár, min. 2 cm vastag szeletekre vágva,
  • só és frissen őrölt bors,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 1 púpos evőkanál sűrített paradicsom,
  • 5 dl barna sör,
  • 1-2 szem szegfűszeg,
  • 1 kisebb narancs,
  • tálaláshoz apróra vágott, friss petrezselyem.

    Összeállítjuk a zöldségalapot: a sárgarépát, zellert, vöröshagymát és fokhagymát meghámozzuk, a fokhagyma kivételével mindent lereszelünk egy durvább reszelőn. Jól összekeverjük, majd hozzátesszük az összetört fokhagymát is. Előpirítjuk a hússzeleteket, közben sózzuk, borsozzuk, a 2 evőkanál olajat erős tűzön felforrósítjuk egy vastag falú, 30 cm átmérőjű lábosban. Ha az olaj már felforrósodott, hozzáadjuk a húst, oldalanként 1-1 perc alatt megdinszteljük (közben nem mozdítjuk meg a darabokat). Az előpirított szeleteket eltávolítjuk a lábosból, és félretesszük. A lábosba még 2 evőkanál olajat öntünk, és mérsékelt tűzön 8-10 perc alatt puhára pároljuk a zöldségalapot. Utána erősítünk a lángon, hozzátesszük a sűrített paradicsomot, 1-2 percig hagyjuk, hogy enyhén lepiruljon. Visszatesszük a lábosba a hússzeleteket, feleresztjük a sörrel, hozzátesszük a szegfűszeget. Hozzáadunk egy darabka narancshéjat, amit krumplihámozóval szedtünk le vékonyan. 5 percen át forrásban tartjuk az osso bucót. Ezalatt előfűtjük a sütőt 100 fokra. A még forrdogáló ételt fedő alatt betesszük a sütőbe, és készre pároljuk. Végül finomra vágott petrezselymet hintünk rá.

  • Kapcsolat