Sörös gasztronómia

Sörös zöldséggulyás

A gulyás nagy népszerűségnek örvend - nem csupán nálunk, de a környező országokban is. Akár Csehországban, akár Szlovákiában, Ausztriában vagy épp valamely ex-Jugoszláv országban járunk, az étlapokon hamar ráakadhatunk eme pompás, laktató étekre.

Hozzávalók:

  • 75 dkg burgonya
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg vegyes leveszöldség
  • fél üveg világos sör
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db húsos zöldpaprika
  • 2 nagy kemény paradicsom
  • 10 dkg szeletelt császárhús
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • ízlés szerint só

    Elkészítés:
    A császárhúst nagyon vékony csíkokra vágjuk, és közepes tűzön folytonosan kevergetve kiolvasztjuk a zsírját. Rátesszük a megtisztított és felkarikázott vöröshagymát. Folyamatosan üvegesre fonnyasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát.
    Azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet, összekeverjük és beletesszük a megtisztított, vastagabb szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, fedővel letakarva puhára pároljuk. 10 perc múlva belerakjuk a karikára vágott zöldséget, a kockára vágott burgonyát, a felszeletelt zöldpaprikát. Beleszórjuk a gyömbért, az ételtízesítőt, a zúzott fokhagymát.
    Ráöntjük a sört és még 1,5 liter vizet. Lassú tűzön puhára főzzük. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot, néhány percig még főzzük.



    10 perc pihentetés után fogyasztható. Apró daragaluska is adható hozzá betétnek.

  • Kapcsolat