Sörös gasztronómia

Sajtos-hagymás sörleves

80 dkg póréhagyma
15 dkg trappista sajt
40 dkg gomba
pirospaprika, só, bors, fokhagyma, petrezselyem

80 dkg póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük egy liter világos sörrel és két dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadunk 15 dkg durvára reszelt trappista sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrí­tjük. Ekkor beletesszünk 40 dkg vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál egy kicsit erősebben borsozzuk és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük, majd hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

Kapcsolat