Jártunkban, keltünkben

Március Idusa Nagyváradon

Sörlap.Hu | 2004-03-15 22:48:30

Románia nem sör-nagyhatalomként él emlékezetünkben, pedig igazán kellemes meglepetésben lehet részünk, ha belekóstolunk az ottani kí­nálatba!

Ebben az évben a március 15-i ünnepet Nagyváradon töltöttem. A város nagyon közel, mindössze pár kilométerre található a magyar határtól /Ártánd-Bors/, lakosainak száma megközelí­tően 220.000, a magyarok aránya pedig 30%.

Furcsa kettősség jellemzi Biharország fővárosát: egyszerre van jelen az igényesség és az igénytelenség, a gyönyörű részeket pedig borzalmasan ronda, taszí­tó, szocreál negyedek váltják. A modern Mercedesek, Audik és BMW-k mellett rettenetesen sok öreg Dacia, Oltcit és Aro fut az utakon.

a Városháza


Románia hivatalos pénze a lei, jelenlegi árfolyam szerint 1 forintért 150-et kapunk belőle. A pénzváltás nem gond, hiszen bármerre járunk mindenhol találkozhatunk hivatalos váltókkal, ahol váltják a magyar forintot.

Most pedig nézzük, mi az amit a sörökről érdemes tudni! Az első és legfontosabb az ár. Mivel az ottani átlagkeresetek alacsonyabbak a magyarországinál, ebből adódik, hogy a sörök is olcsóbbak. Általánosságban elmondható, hogy az üzletekben 10.000 lei-nél kezdődnek a sörök. Elsősorban ottani márkákkal fogunk találkozni, vagy pedig licenc alapján Romániában főzött sörökkel. Az átlagos ár 14.000 Lei körül van, a betétdí­j - ha jól emlékszem - 3.000 lei volt.

Dacia szalon


Közkedveltek a barna és fekete változatok is, í­gy egészen széles skálával találkozhatunk. A legkiemelkedőbb sörök az Ursus, a Silva és a csí­ki Ciuc. Elterjedt márkák a Bucegi, a Bergenbier, és a licenc alapján főzött Golden Brau, Tuborg, Hopfen König és Skol.

Nagyvárad két helyi sörrel is büszkélkedhet, a Bürger-rel és a Meister-rel, mindkettőt a helyi European Food cég gyártja.

Görög Katolikus Püspöki palota közlekedés: villamos és Dacia


Szórakozóhelyeken a hazai sörök 24.000 lei körül kezdődnek, s az import sörök 45.000 és 76.000 között kaphatók. Érdemes megemlí­teni Nagyvárad egyik új sörözőjét, mely az Ady múzeum alatti pincében található. Itt fekete csí­ki sört sikerült fogyasztani, mely egészen kiváló nedü!

a Széchenyi tér az Ady múzeummal és szoborral


A sörök részletesebb leí­rása természetesen a Sörkóstolás rovatban található vagy lesz található. Nagyváradról bővebben

Kapcsolat