Jártunkban, keltünkben

Isztria

Sörlap.Hu | 2004-07-14 18:54:34

Mire számí­that az egyszerű sörrajongó, ha a horvát tengerpartra utazik? Van-e sör, mennyibe kerül, érdemes-e megkóstolni? Cikkünk kis segí­tséget nyújt...

A nyári szabadságot mind többen töltik a horvát tengerparton, s közülük is nagyon sokan választják az Isztriai félszigetet. Ha Letenyénél kelünk át a határon, akkor Rijekáig végig autópályán utazhatunk, s csak onnan kell a tekergősebb, szerpentinekkel tarkí­tott főutvonalon folytatni utunkat. Az autópálya dí­ja kb. 100 Kuna, ami 36 magyar Forinttal szorozva 3600 Ft-ot jelent. Rijeka után egy majd hat kilométeres alagúthoz érünk, melyért szintén fizetnünk kell 36 Kunat. A táj végig gyönyörű, csodás falvakat, völgyeket, hatalmas hegyeket látunk.

A félsziget két kiemelkedő turistaközpontja Pula és Rovinj, de nem szabad megfeledkeznünk Opatijaról, Porecről, Novigradról, s főleg a Brijuni szigetekről! Az egykori itáliai/olasz befolyás nyomai kézzelfoghatóak, szembetűnőek. Az itteniek által beszélt nyelv í­gy a horváton kí­vül természetesen az olasz, de németül, angolul is egészen jól boldogulhatunk, sőt néhányan magyarul is tudnak valamennyi kedves szót szólni :)

Novigrad kikötője


Horvátország hivatalos pénze tehát a Kuna, de az Eurót szinte mindenütt elfogadják, azonnal váltják. Ugyancsak mindenhol tudunk magyar Forintot is váltani, í­gy aggodalomra nincs ok! Az árak közel hazaiak néhány kirí­vó esettől eltekintve. Az éttermek kí­nálatában a legolcsóbb főételek 35 Kunaba kerülnek, az átlagos ár azonban 60-70-80 Kuna általában.

Horvátország nem sör-nagyhatalom! Sem a fogyasztást /bár az idelátogató német, dán, holland turisták azért tesznek róla/, sem a minőséget sem pedig a választékot tekintve. Az üveges sörök ára a boltokban 6, mí­g a dobozosok 8 Kunánál kezdődnek. Természetesen ez a hazai főzetekre vonatkozik, mivel a külföldi import sörök ára akár 15 Kuna is lehet!

Rovinj - utcarészlet Rovinj a kikötő felől


Nézzük a sökí­nálatot! Ami rögtön szembetűnő: jobbára a horvát márkák uralják a piacot! Import sörök közül kiemelkedő a jelenléte a Zlatorognag és az Unionnak, ezen túl a Heineken, a Stella Artois, a Bavaria, a német Erdinger és Franziskaner valamint a Carlsberg horvát gyárának köszönhetően a Carlsberg lelhető fel.

A hazai sörök: a Karlovacka Pivovar-tól a Karlovacko, a zágrábi Zagrebacka Pivovara-tól az Ozujsko és a Tomislav, a Pivnica Medvedgrad főzetei, az eszéki Osijecka Pivovara-tól az Osjecko, a BUP-tól a Favorit, a Carlsberg Croatia koprivnica-i gyárától a Pan, a spliti Jadranska Pivovara-tól a Kaltenberg /licenc/, a Daruvarska Pivovara-tól a Starocesky és Old Bohemian.

söröző Novigradban söröző Novigradban


A sörök hagyományos világos lagerek, de néhány barna is akad közöttük /Karlovacko Crno, Tomislav, Osjecko Crno/. Búzasörrel vagy egyébb speciális főzettel nem találkoztunk. A sörözőkben, vendéglátóhelyeken egy korsó hazai csapolt 15 Kuna-nál kezdődik, akárcsak a hazi üvegesek. Ezek minősége közepes, bár némelyik csapolt fajta kifejezetten rossz. Mindenesetre a nagy forróságban, jól lehűtve /ezeket tényleg jól hűteni kell/ jó szomjoltók - különösebb élvezet nélkül.

horvát sörök teszt előtt


A sörök részletesebb leí­rása természetesen a Sörkóstolás rovatban található vagy lesz található.

Kapcsolat