Sörpiaci hírek

Foster's - sör és bor

Sörlap.Hu | 2005-01-13 15:23:40

Az ausztál sörgyártó Fosters nagyarányú részesedést szerzett a szintén ausztrál Southcorp bortermelő társaságban: az ügylet az egy részvényre eső ár alapján a Southcorpot 2,4 milliárd dollárra értékeli. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a Fosters egy későbbi felvásárlás reményében tette meg ezt a lépést.

A Southcorp közleményben megerősí­tette, a sörgyártó valóban kezdeményezett tárgyalásokat a cégnél, í­rja a BBC Online. A bortermelő jelenleg 2 700 főt foglalkoztat, és weboldaluk tanulsága szerint a társaság Ausztrália legnagyobb független befektetőjének számí­t.

A Fosters által kezdeményezendő esetleges felvásárlás hí­re megijesztette a cég részvényeseit, hiszen tavaly nyáron a sörgyártó még úgy nyilatkozott, nem tervez nagyobb mértékű terjeszkedést a közeljövőben. A Lensworth ingatlanvállalkozás eladása következtében rendelkezik ugyan mintegy 650 millió dollár készpénzzel, a részvényesek azonban arra számí­tottak, hogy ezt osztalék formájában megkapják majd.

A bortermelő iparág konszolidációját a világ legnagyobb gyártója, a Constellation indí­totta el. A cég a piacvezető szerepet azután szerezte meg, hogy 2003-ban egymilliárd dollárért megvásárolta az ausztrál BRL Hardy-t, azóta pedig újabb egymilliárdot fizetett az amerikai Robert Mondavi cégért.

Az elemzőket megosztotta a Fosters bejelentése, amely egyesek szerint egy felvásárlás előszelét jelzi, mások azonban úgy vélik, a sörgyártó mindössze egy számottevő részt akart magának a Southcorp-ból, hogy megelőzze riválisait.

Kapcsolat