Sörpiaci hírek

Drágább lesz a sör!

Sörlap.Hu | 2005-01-25 09:22:06

A termékdí­j hatására napokon belül 18-20 forinttal drágulnak a dobozos sörök.

A dobozos sörök ára - alighanem csak a nagy kereskedői hálózatokban - napokon belül 18-20 forinttal növekszik. A január elsejével életbe lépett termékdí­j szerint a söröknél 65 százalékos visszaválthatósági arányt kell felmutatniuk a kereskedőknek, amelyet a forgalom alapján számí­tanak ki. A hazai vásárlói szokások miatt azonban a sörforgalomban ennél jóval kisebb, esetenként az eladásból csak 20-25 százalékban részesednek az újratölthető palackok. Vámos György, az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára is megerősí­tette, hogy alig akad olyan kiskereskedő, amelyik képes lenne tartani a 65 százalékos arányt.

A különbözetért viszont termékdí­jat kell fizetni. Ezt az összeget a jelek szerint nem nyelik le láncok. Az emelés nemcsak az olcsó importsörökre, hanem az itthon gyártott dobozos sörökre is hatással lehet. Kiss Elemér, a Magyar Sörszövetség elnöke nem tart attól, hogy az áremelés a fogyasztás csökkenéséhez vezetne, sokkal inkább úgy látja, hogy a fogyasztási szokások változását eredményezi. Ez pedig egyértelműen kedvező hatással lehet az itthon gyártott márkákra.

Ezzel együtt az aligha hagyható figyelmen kí­vül, hogy az alacsony árú importsörök annyira olcsók voltak, hogy az emlí­tett áremelés után is árelőnyben maradnak. Vámos György szerint ez azt jelentheti, hogy a termékdí­j ebben az esetben nem feltétlenül éri el a kí­vánt környezetvédelmi hatást.

Kapcsolat