Sörpiaci hírek

Csökken a belga sörfogyasztás

Sörlap.Hu | 2005-02-16 11:00:33

Egyre kevesebb belga fogyasztja az ország nemzeti italát, a sört. Az 1990-es évek elején egy belga átlagosan 120 liter sört fogyasztott évente (az átlag kiszámí­tásakor a csecsemőket is figyelembe veszik), a 21. század elejére ez 96 literre csökkent.

A La Derniere Heure belga napilap a sörfőzdék pénzügyi és gazdasági gondjaival magyarázta a sör népszerűségének visszaesését. A belga sörfőzdék szövetségének szóvivője szerint a csökkenés a fogyasztási szokások megváltozása és a vezetés biztonságára figyelmeztető kampányok hatására következett be. Erős versenytársakat jelentenek az ásványvizek, az üdí­tők és a divatos alkoholos italok.

A sör hí­vei számára megdöbbentő adat, hogy évente 1200-1500 söröző zár be. A belgák társadalmi élete változatosabb lett, az emberek hétköznap kevesebbet járnak a kocsmákba, és ma már a bor is komoly versenytársat jelent.

Az egyetlen vigasz a belga sörfőzdék számára az, hogy határozottan növekszik az exportált sör mennyisége. Ez jelentősen megváltoztatta a belföldi és az exportpiacra szánt termelés arányát: mí­g az 1970-es években a belga sör 7 százalékát vitték ki külföldre, mára ez az arány 37 százalékra nőtt.

Kapcsolat