Sörpiaci hírek

Új sörfőző házat avattak ma Bőcsön

Sörlap.Hu | 2005-03-22 17:40:16

A mai napon üzembe helyezték a Borsodi Sörgyárban az új, 3,7 millió hl/év kapacitású sörfőző házat. A korábbi főzőháznál mintegy harmadával több sör előállí­tására alkalmas új komplexum 1,5 milliárd Ft-os beruházással valósult meg Bőcsön. Az átadáson dr. Szanyi Tibor, a GKM államtitkára, Marc Trenteseau a Belga Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete, valamint a Borsodi Sörgyár Rt. tulajdonosa, az InBev képviselőjeként Ludo Degelin a közép- és kelet európai zónaalelnök is jelent volt.

Dr. Bognár Gyula, a Borsodi Sörgyár  elnök-vezérigazgatója, Szanyi Tibor, a GKM államtitkára, Kiss Elemér, a Sörszövetség  elnöke és Ludo Degelin,  az InBev közép- és kelet-európai zóna alelnöke
A régió legnagyobb élelmiszeripari vállalatát tulajdonló InBev ezzel is kinyilvání­totta szándékát, hogy hosszú távra tervezi magyarországi működését. „Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legnagyobb sörgyártójának első külföldi akvizí­ciójaként a mai napig kiemelt figyelemben részesülünk.” – kezdte megnyitóját dr. Bognár Gyula, a Borsodi Sörgyár Rt. elnök-vezérigazgatója.
A Borsodi Sörgyár – és í­gy a régi főzőház is – 1968-1973 között épült, 1973-ban került átadásra. Az eredetileg 1,2 millió hl/év kapacitású főzőházat, két lépésben, a 80-as évekre - racionalizálással és a technológiai lehetőségek maximális kihasználásával - 2,7 millió hl/ év kapacitásúvá bőví­tették.

Marc Trenteseau, belga nagykövet, Szanyi Tibor, a GKM államtitkára és Dr. Bognár Gyula, a Borsodi Sörgyár elnök-vezérigazgatója
A Borsodi Sörgyár Rt., illetve az InBev közel 1 éve döntött arról, hogy a korábbi főzőház felújí­tása, kapacitásának további bőví­tése helyett egy új főzőház felépí­tésére kerül sor Bőcsön. A Koreából származó óriási méretű, űrtartalmú főzőüstök, szűrőkádak Európa legmodernebb automatikus vezérlésével kiegészí­tve széleskörű technológiai felhasználást és minőségi sörfőzés lehetőségét biztosí­tják.
Koreából ládákban, illetve a nagy edények félbevágva hajón, vasúton és közúton érkeztek Magyarországra. Az alapozás után az óriási edények a helyükre kerültek, rögzí­tették őket, majd ezt követően készült föléjük az épület.
Az új főzőház egy tételben 28 tonna alapanyag feldolgozására alkalmas. Méretei mellett külön figyelmet érdemel az a tény, hogy a korábbival megegyező főzési technológiával a megszokott sörí­zt biztosí­tja 10%-kal kedvezőbb hőenergia felhasználása mellett. Igazi újdonság a világ legnagyobb, Stromboli névre hallgató belső forralója, amely nagyfokú technológiai rugalmasságot biztosí­t a sörgyártásban.
Az új főzőház átadására Bőcsre érkezett dr. Szanyi Tibor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében mennyire fontosak az ilyen jellegű beruházások. A minőség, az igényesség, a korszerű és minden EU előí­rásnak megfelelő teljes folyamat példaértékű a magyar gazdasági életben.

1. sor: Szanyi Tibor, a GKM államtitkára, Dr. Bognár Gyula, a Borsodi Sörgyár elnök-vezérigazgatója és Kiss Elemér, a  Sörszövetség  elnöke; 2. sor:
Ludo Degelin, az  InBev közép- és kelet-európai zóna alelnöke és Marc Trenteseau, belga nagykövet
Marc Trenteseau elmondta, hogy a belga-magyar gazdasági kapcsolatok területén valódi mérföldkőnek számí­tott az Interbrew 12 évvel ezelőtti, magyarországi megjelenése. Ennek sikere több belga cég számára példaértékű, amely további fejlődési lehetőségeket nyit.

Kapcsolat