Sörpiaci hírek

Rekord sörexport Csehországban

Sörlap.Hu | 2005-03-22 18:16:56

A cseh sörgyárak tavaly 2,64 millió hektoliter sört exportáltak, majdnem 25 százalékkal többet, mint az előző évben - közölte a cseh sörgyárak szövetsége.

Csehország történetében ez az eddigi sörexport rekord. A külföldre szállí­tott sör a hazai termelés valamivel több mint 14 százaléka volt. A cseh sörgyártás tavaly 1,1 százalékkal nőtt, 18,75 millió hektoliterre.

"Tavaly jó évet zártunk. A nagy és a kis sörgyáraknak egyaránt sikerült új piacokat találniuk, í­gy a termelés is, a kivitel is emelkedett" - mondta újságí­róknak a szövetség elnöke, Jan Vesely. Úgy vélte, hogy a csehországi sörfogyasztás már nemigen növelhető, ezért a termelés növekedését a kivitel eredményessége befolyásolja.

A csehországi hazai sörfogyasztás 2 százalékkal csökkent, 16,1 millió hektoliterre. Az egy főre jutó sörfogyasztás továbbra is 160 liter körül van.

Vesely szerint azonban a nemzetközi sörfogyasztási statisztikák nem egészen megbí­zhatók, mert mindenütt sokat fogyasztanak a turisták is, ezt a fogyasztást azonban csak becsülni lehet. Megjegyezte, hogy a sörexportot támogatta Csehország uniós csatlakozása is, mert megszűntek a kiviteli korlátozások.

A 48 csehországi sörgyárból tavaly 41 szállí­tott külföldre is. A cseh sör iránt a legnagyobb érdeklődés Németországban van, ahová 898 ezer hektolitert vittek ki. Szlovákiába 464 ezer hektoliter ment, 36 százalékkal több, mint 2003-ban. A harmadik helyen Nagy-Britannia áll 305 ezer hektoliterrel, ami 42 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A nagy és kis sörgyárakon kí­vül Csehországban még több mint harminc olyan vendéglő is van, amely saját házi sörfőzdével rendelkezik. Közülük a legnépszerűbb a prágai U Flekú, amely több mint 500 éves.

Kapcsolat