Jártunkban, keltünkben

Szarvas

Sörlap.Hu | 2005-05-02 22:00:16

Április utolsó szombatja pompás idővel lepte meg kis hazánkat. A legjobb ilyenkor egy jó kirándulást tenni, élvezni a langyos tavaszt, a virágok illatát, a nap forróságát, s természetesen a sört is! Aki kellemes hangulatot keres, s még nincs uticélja, a következő írástól talán kedvet kap egy napot eltölteni Szarvason.

Szarvas az Alföldön, a Hármas-Körös holtágának bal partján fekszik, 150 kilométerre van Budapesttől, a 44-es számú főúton, valamint vasúton közelíthető meg. A város a körösvölgyi természetvédelmi terület része, különleges értéke a vizekhez kötődő ritka növény- és állatvilága. A város országos hírű nevezetessége a Pepi-kert néven ismert, 84 hektáros arborétum, melyet a XVIII.században alapított az olasz származású Bolza gróf. Külön érdekessége a parknak a mammutfenyő és a mocsári ciprus.
A természeti látnivalók mellett szerencsére egyéb nevezetességekben is gazdag a város. Itt található a történelmi nagy Magyarország földrajzi középpontja, a híres Bolza-, Csáky- és Mittrovszky-kastély, a Bolza mauzóleum, a Tessedik múzeum, Bajcsy-Zsilinszky Endre szülőháza, valamint egy szárazmalom és szlovák tájház is. A történelmi látnivalók és nevezetességek mellett meg kell említenünk a gyönyörűen karbantartott üde parkokat is.

A Mittrovszky-kastély A Bolza-kastély
Nézzük azonban milyen érdekességeket tartogat Szarvas egy sörrajongónak! Készüljünk fel, mert csupa kellemes élményben lehet részünk! A házisörök kedvelői rögtön első lépésben látogassák meg a Szarvasi Serfőző Kft. Jager Sörházát a Szabadság úton. Itt helyben főzik a Jager sört, de a honlapjukon feltüntetett Red King - ír típusú vörös sör már nem készül. Igazi csemege a pult tetején sorakozó házi sörösüveg-gyűjtemény. A Jager ára palackozva, literes kiszerelésben 191 Ft.

Jager sörház
Számos kisebb-nagyobb söröző mellett elhaladva egy kísértetkocsmát fedezhetünk fel. Ez az egykori Green House Irish Pub, ami valamikor biztosan szebb napokat élt meg, mára azonban fakón, élettelenül néz a jövőbe. Szerencsére azonban nem kell messze mennünk a következő élményért. Az utca másik oldalán a Jazz Cafe kávézó-söröző éles kontrasztban áll üdeségével, pompás kerthelyiségével az ír pubbal. A pázsit gyönyörű, a sövény szépen nyírt, s a kert közepén hatalmas fenyő áll, betelepülve a asztalok, székek közé. A Staropramen-es napernyők és kandeláberek hívogatva csalogatják a vándort: gyere, ülj le itt! Az utcácska csendes, a madarak csicseregnek a fákon. A sörválaszték széles, s nyáron nemcsak üveges, de csapolt Staroprament is kaphatunk! A belső hangulat is nagyon megnyerő. Régi sörösplakátok és békebeli fényképek, rajzok díszítik a pasztellszínű tapétát. A faasztalok a maguk egyszerűségével is pompásak. Szerencsére az árak is barátságosak, hisz az üveges sörök 200 és 300 Ft körül mozognak.


A Jazz Cafe

Ha eljutunk a Köröshöz, két csárda várja az étkezni vágyókat. Jobb kéz felől, a jurta tetejű csárdában nagyon finom, helyben sütött tepertős pogácsát adnak a csapolt Gösser mellé! Nincs is jobb annál, mint a csendes folyóparton sörözgetve mélázgatni, semmittenni, kortyolni és a vadkacsákat bámulni, aztán megint kortyolni, elmélkedni, felhörpinteni az utolsó cseppig, és megállapítani, hogy mégiscsak szép az élet. Az út másik oldalán, csupán két percnyire, szintén egy csárda áll, nem kevésbé szép kerthelyiséggel. Legalább olyan hangulatos mindkettő, a sörválaszték is elfogadható, így hát csak pillanatnyi kedvünktől függ, hogy épp melyikben kezdjük, ill. fejezzük be a sörtúrát – merthogy e két csárda Szarvas város határán fekszik, ezeket elhagyva igazából már "csak" az arborétum található, mint látványosság. Ez is nagyon szép, ajánljuk mindenkinek, de mindenek előtt kellemes és tartalmas sörözéseket a nyárváró májusi napokra!

Kapcsolat