Jártunkban, keltünkben

Sörnagykövet-választás 2005

Sörlap.Hu | 2005-05-09 15:43:51

2005. május 5-én ismét választás volt Magyarországon. Ha nem is kapott túl nagy publicitást az esemény, de mindenképp érdekes és fontos a sörrajongók számára, hogy továbbra is van sörnagykövetünk, s e nemes tisztséget újra Németh Kristóf birtokolja. Az újraválasztást egy szélesebb körben megtartott közvélemény-kutatás előzte meg, melyben arra voltak kíváncsiak, hogyan kell kinéznie ma egy sörnagykövetnek, mit várnak el tőle, s egyáltalán, ki testesítené meg legjobban ma Magyarországon. A választásban megint a sörgyárak dolgozói valamint más szakemberek vettek részt.

A városmajori helyszínen este 7 órára szép számú társaság gyűlt össze. A jókedvről a pincérek által folyamatosan kínált étkek és italok gondoskodtak, utóbbiak természetesen a négy nagy magyar sörgyár termékeiből kerültek ki. A csodálatos gyümölcstálak, a finom sörkorcsolyák mellé nemcsak hagyományos sör, de különböző érdekes sörkoktélok is jártak!


A Sörgyártók Szövetségétől Fehér Imre nyitotta az estet. Németh Kristóf a rövid felkonferálás alatt visszafogottan mosolygott a háttérben, s miután átvette a házigazda szerepét az újraválastás körülményeiről ejtett néhány szót. Ezt követően egy rövid visszatekintés következett, mi minden történt az elmúlt időszakban, hol járt, milyen érdekes történetek estek meg vele. Elmesélte a sörgyári látogatásokat, a beszélgetéseket a dolgozókkal, az utazásokat magánemberként és hivatalosan.
Kiderült, hogy külföldön sokra értékelik az egyedi ötleteket, s ahány országban eddig járt, mindenhol elismerően szóltak a sörnagyköveti posztról. A magyarok igazán kreatívak, ez az általános vélekedés rólunk! De nem csak külföldről kapott pozitív visszajelzéseket, hanem itthonról is. Ma már szinte alig van olyan hazánkfia, aki ne hallott volna erről a nemes megbízatásról.
Szó volt a jövőbeni tervekről is. Nem titkolt cél, hogy Kristóf feladata elsősorban az, hogy megtestesítse azt az üzenetet, melyet a Magyar Sörgyártók Szövetsége szán a nagyközönségnek. Fontos továbbra is a kultúrált, felelős sörfogyasztás, illetve a (lehetőleg hazai) sörök népszerűsítése. Új gondolatként, területként pedig egyre fontosabbá válik a környezetvédelem. Ez utóbbira példa a hamarosan beinduló, egész országra kiterjedő vetélkedő, a "Taposd laposra!".

Dr. Kiss Elemér, a Sörszövetség elnökének színpadralépésével kezdetét vette a beiktatási ceremónia. Az elnök úr rövid beszédében megemlékezett az 1961-ben, Bécsben megkötött nemzetközi egyezményről, melyben az aláíró 46 ország képviselői szabályozták a nagykövetek feladat- és hatáskörét. Mivel a sörnagykövetek státuszáról nem tesz említést e dokumentum, ezért ezt külön kellett rendezniük.
A kötelező aláírások, dokumentum- és tollcsere, kézfogás után egy könnyed kis fényképbemutató következett, melyben Kristóf életének fontosabb pillanatai villantak fel, természetesen sörös szemszögből megvilágítva.


A svédasztalos vacsora különlegessége abban rejlett, hogy szinte minden finom falat sör felhasználásával készült. Az asztaltársaságok pedig egyre vidámabban, kedélyesebben beszélgettek, mellettünk például a Barátok közt sorozat szereplői mulattak. A hangulatot csak fokozták a játékok. Először egy sörös ki mit tud-jellegű versenyben vehetett részt a nagyérdemű, melynek lényege az volt, hogy tárgyakat, képeket kellett felismerni. Szeretném megjegyezni itt, hogy a parafadugóval lezárt palack valóban belga spontánerjedésű lambiek sört rejt magában (aki ott volt tudja mi ez, aki nem, jobb ha meg sem tudja)!


Ezt követte a "Sörcsapkirály" verseny, azaz ki a legjobb csapos! Hat nevező között dőlt el a cím, ki tud legszebben kicsapolni egy pohár sört. A bátor jelentkezők közül végül 100%-oseredménnyel megválasztásra került az est sörcsapkirálya, a többiek pedig egy élménnyel lettek gazdagabbak.

Kapcsolat