Jártunkban, keltünkben

Sörmúzeum Plzenben

Sörlap.Hu | 2006-02-20 18:02:52

Ha sikerül eljutnunk Csehországba, s elzarándoklunk Plzenbe is, mindenképpen érdemes felkeresnünk a sörgyár mellett a sörturisták másik kedvelt zarándokhelyét, a híres sörmúzeumot is.

Plzen sörváros. Az első serfőző mesterek valamikor a XIV. század legelején kezdték el áldásos tevékenységüket, de azt tudnunk kell, hogy akkoriban minden háztulajdonos főzhetett saját sört. Az ezt követő években a házi és az ipari/céhes sörfőzés békésen megfért egymás mellett. 1842-ben a város serfőzői megalapították a Mestansky Pivovart, s megbízták Martin Stelzert, hogy tervezzen egy új serfőzdét, melyben új technológiával alsóerjesztésű sört fognak majd főzni. Az első serfőző mester, Josef Grolle volt az, aki elkészítette a máig is ismert, világhírő pilsenit, a Prazdrojt, vagy ahogy mindenki ismeri a Pilsner Urquellt. A világos lager egészen új volt abban az időben, s az aranyló serital hamar igen népszerűvé vált nemcsak Plzenben, de a Monarchiában, majd azon túl is.


A város történelmi központjában található sörmúzeum Plzen sörtörténetét mutatja be a korai évektől egészen máig, majd' hétszáz évet felölelve. A múzeumnak otthont adó épületről az első írásos emlékek 1492-ből származnak. Kezdetben malátaház volt, majd 1814-ben sörözővé alakították. 1930-ban a híres Tazler söröző működött az épületben. A harmincas években vetődött fel az ötlet egy múzeum létrehozásáról, a felállított bizottság pedig elkezdte a kiállítási tárgyak gyűjtését az ősi polgárcsaládoktól, a sörfőzdéből és a környező településekről is. Az elkövetkező években egyedülálló ipartörténeti leletegyüttest és dokumentumokat sikerült a múzeum számára összeállítani és rendszerezni. A múzeum 1958-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s máig az egyik legtekintélyesebb sörmúzeum a világon.


A gyüjtemény kürülbelül 18000 darabból áll, mely nagyjából ezer darabbal gazdagodik évente. A szerencsés látogatók megismerkedhetnek a sörgyártás évszázadokon keresztül használt kellékeivel, szerszámaival; bepillantást nyerhetnek a kádárműhely minennapjaiba; láthatnak egy ősi malátaszárítót, egy működőképes, valódi sörfőzdét, sőt felkereshetik a homokkőbe vájt érlelő pincét is. A korai sörös edények, üvegek, poharak és kupák mellett elidőzhetnek egy rekonstruált sörözőben is, melynek egyszerű felépítése és berendezése visszarepít minket abba az időbe, amikor a söröző valóban csak a sörért volt.

Kapcsolat