Sörpiaci hírek

Jöhet az amerikai Budweiser

Sörlap.Hu | 2006-05-26 07:43:00

A magyar hatóság engedélyezte az amerikai Budweiser forgalmazását. A sör eddig azért nem lehetett itt a magyar piacon, mert a márkanév használata kizárólagosan a cseh Budejovicky Budvart illette meg.

A magyar hatóság engedélyezte az amerikai Budweiser forgalmazását Magyarországon - adta hírül többek között az AP hírügynökség. Ez ügyben már tavaly döntés született Magyarországon, mely szerint a cseh Budejovicky Budvarnak nincs kizárólagos joga a "Bud" név használatára, miután az nem azonosítható a sörgyártó székhelyével, Ceske Budejovicével. A hatóság most megerősítette: a St. Louis-i Anheuser-Busch Cos. Inc. használhatja a "Bud" vagy "Budweiser" neveket Magyarországon.

A két cégnek világszerte több tucat ilyen pere volt már; a vita a múlt század elejéig megy vissza. A cseh gyárat 1895-ben alapították Ceske Budejovicében. A város német Budweiser - ezért ragaszkodnak a csehek az elnevezéshez. Ám az amerikai sörgyárat közel húsz évvel korábban, 1876-ban hozták létre, azóta használja a márkanevet.

Legutóbb két hete, Svédországban nyert az Anheuser-Busch. A svéd hatóság megtiltotta a cseh sörgyárnak, hogy a "Budweiser Budvar" nevet használja a cimkén, a csomagolásokon és a reklámokban. Ezzel szemben 2003-ban Ausztriában az Európai Bíróság mondta ki, hogy a cseheket illeti a Budweiser és a Bud márkanév használatának joga, Spanyolországban pedig egy madridi fellebbviteli bíróság adott igazat ugyancsak a cseheknek.

Forrás: index.hu

Kapcsolat