Jártunkban, keltünkben

Wan2/14 - sár és sör újra

Sörlap.Hu | 2006-07-03 20:34:08

A Wan2-hoz nyugodtan lehetne népi jóslatot csiholni, hisz ha más nem is, de az biztos, hogy a fesztivál idején esik az eső, s jobb, ha a látogató gumicsizmában érkezik. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy erre a néhány napra Mezőtúr kiszakad a tér-idő kontinuumból, s kontinentális adottságait hátrahagyva átlép a mindennapos esők övébe. Idén tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a rock ünnepe Mezőtúron, minden eddiginél erősebb, érdekesebb programokkal.

Az embertpróbáló kánikula közepén még a legpesszimistábbak sem mondták volna, hogy az első nap rögtön hatalmas jégesővel és szélviharral köszönti a zarándok zenerajongókat. A hirtelen jött rosszidő éppen elég volt arra, hogy sártengerré változtassa a strand környékét, de koraestére szerencsére elvonultak a fellegek, s a fellépők már zavartalanul játszhatták le programjukat. A VIVA színpadon a svéd Entombed majd pedig a német Edguy bizonyíthatott, de fellépett a Kispál, a Neo és a pompás nevű Aljas Kúszóbab is aznap.


A látogatók hagyományosan jó szervezéssel és kitűnő programokkal találkozhattak. A rock és metal mellett más műfajok is békésen megfértek, így mindenki megtalálhatta a neki szimpatikus zenei csemegét. Koncertek között vagy helyett pedig volt falmászás, strandfoci, Borsodi Malátabár hatalmas kivetítővel a foci vb szerelmeseinek, s számtalan civil program. A krisnások persze idén sem hiányozhattak, bár azt hiszem, tőlük már igencsak viszket mindenki - viszont lássuk be: ingyen ételeik jó szolgálatot tesznek a sörre spórolóknak.

A fesztivál támogatója a Borsodi volt idén is. Sajnos a legnagyobb hiányosság pont a sörök tekintetében volt, s ez egyértelműen a támogató hibája. Kicsit nagyobb kínálatot is el tudtam volna képzelni, mint ahogyan azt a nemrég lezajlott Csabai Sörfesztiválon megtapasztaltam. Mert az még csak hagyján, hogy nincs Leffe, Belle-Vue vagy épp Hoegaarden, de hogy a Bivalyt vagy a Borostyánt is úgy kelljen vadászni, mint paintball-ban az ellenséges terepruhások fejét, az már mindennek a teteje! Jó volna, ha a Borsodi gondolna az igényesebb fogyasztókra is, s néhány rekesz, vagy esetleg hordó különlegesebb sört is terítékre rakna. Ha lett volna csapolt Staropramen, bizonyosan elfogyott volna! Az erősebb kortyolnivalók rajongói pedig hagyományos, ízletes magyar pálinkákat kóstolhattak a Hubertus keserű mellett.


De lássuk a programokat! A pénteki nap újabb esőt és újabb világsztárokat hozott. A nagyszinpadon a New York-i hardcore- vonulat egyik alapkövét, az Agnostic Frontot a hazai Tankcsapda követte, akiket a finn csellósokból álló metal-társaság, az Apocalyptica váltott. A kifejezetten kellemes Multi Café-sátorban a Hiperkarma és a Quimby szórakoztatta az érdeklődőket, míg a reggae kedvelői a Ladánybenét nézhették meg. Érdekesség volt, hogy a Malátabárban focimeccsek és unplugged-koncertek válották egymást a betérők legnagyobb megelégedésére.

Szombatra az idő is kegyesebb lett. A sártengert munkagépekkel egyengették, így estére már egészen könnyedén lehetett boldogulni egyszerű sportcipőben is. A Borsodi sátrában először az angol-portugál mérkőzés ment le, majd pedig a várva-várt brazil-francia. A végeredmény azonban egyértelmű volt: ki örömében, ki bánatában, de mindenképp árpaserrel élt. Kicsit félve tekintettünk az esti Paradise Lost koncert elé: csapatuk épp pár órája vesztett, vajon milyen hangulatban lehetnek majd? Pedig a válasz egyszerű: a depressziós, befelé forduló, gótikus zenét játszó csapat így igazán önmagát adhatta. A zenekar munkásságát régóta nem figyelem már, de a koncert nagyszerű volt, érdemes volt rá várni! Az utolsó korongról elhangzott Don't Belong és Grey mellett a fiúk előbányászták a klasszikus As I Die /bár enélkül nem képzelhető el Paradise Lost koncert/, The Last Time és Embers Fire dalokat is. A koncert fáradalmait pedig cseh Budvarral pihenték ki a rájuk várakozó rajongók körében. Mi is csak azt mondhatjuk rájuk, amivel ők kedveskedtek a színpadról: Hey, good people...


A jó programok és innivalók mellett persze idén is pompás ételek csalogatták az éhezőket. Sült kolbásztól kezdve a gyroson keresztül a rendes egytálételekig minden kapható volt. Csak egy dolog szabhatott határt: a pénztárca beltartalma. A hivatalos közlemény szerint a nézőszám idén is elérte a tízezres számot, dacára a csúfos időnek és a foci világbajnokságnak. Aki ott volt, valószínűleg meghatározó élményekkel tért haza, aki pedig idén kihagyta, jövőre bepótolhatja. Már csak egy év, s újra találkozunk!

Kapcsolat