Jártunkban, keltünkben

Barangolás Morvaországban

Sörlap.Hu | 2006-07-25 09:36:11

Egyszer eljön minden sörrajongó életében az a pillanat, amikor úgy érzi: ideje lenne megismerni a nagyüzemi cseh remekművek mellett a kuriózumnak számító helyi specialitásokat is. Erre a legjobb lehetőség egy csehországi utazás, mondjuk épp Morvaországban.

Az utazó első benyomása bizonyára az lesz, milyen csodálatosak, rendezettek a morva falvak és kisvárosok. Az ottani népek nagy szerencséjére nem dúlta fel őket sem a tatár, sem a török, így a régi középkori városközpontok épen megmaradtak. A városkák után pedig adjuk át magunkat a cseh söröknek és a cseh konyhának!

Novy Jicin
Kitűnő kiindulópont a sörtúrához. Egyetlen aprócska hibája van ennek az ékszerdoboznak: nincs helyi sörfőzdéje! Nem kell azonban csúnyán ráncolnunk a szemöldökünk, ilyen megeshet Csehországban is, s a városka mindenképp kárpótol bennünket! Novy Jicinben él Új Rumcájsz úr feleségével Új Mankával és kisfiával, Új Csibészkével, törekedjünk tehát rá, hogy valahol összefussunk valamelyikükkel, hátha meghívnak bennünket egy korsó aranyló árpalére! Ehhez egyetlen dologra van szükség: kitartóan kell látogatnunk a helyi kocsmákat, sörözőket. Kitünő Pilseni és Radegast sörökkel találkozhatunk majd, s ha már úgyis a városközpontban járunk, ki ne hagyjuk az egykori Zerotin kastély melletti kerthelyiséget, ahol barna Kozel, s abból készülő, kitűnő vágott sör is kapható. Aki a testi örömök mellett egy kis szellemi felüdülésre is vágyik, keresse fel a helyi színházat, mert a kiadós és alapos városnézés itt kötelező!


Pribor
Pribor-csíbor mulatozhatnak a vidám kedvű turisták, de tegyük a szívünkre kezünk: hányan tudjuk, hogy ennek a cseh kisvárosnak a szülöttje a híres Sigmund Freud? Ha másról nem is, de a helyi sörfőzdéről és finom söréről bizonyosan egy életre meg fogjuk jegyezni. Barangolásunkat kezdjük a főtéren - mint már annyiszor, most sem fogunk csalódni. Igazi cseh kisvárosi hangulat fogad bennünket a kötelező árkádos részekkel, szökőkutakkal, na és persze teraszokkal, ahol a Prazdroj mellett a Radegastot csapolják. Freud valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy egykoron szülőházából múzeum lesz, s nevét nemcsak egy pékség, hanem egy sör is viselni fogja. Ha sikerül túltennünk magunk azon a sokkon, hogy a Minipivovar Pribor főzetét csak a mellette található borozóban lehet kapni, akkor már nyert ügyünk van. A Freudovo Pivo ugyanis határozottan megnyerő. Sötétborostyán színével, pompás habjával igazán étvágygerjesztő, aztán ha belekóstolunk a szűretlen nedübe, akkor örömmel konstatálhatjuk a tényt, hogy a sörfőzőmester beleadott apait-anyait. A komló keserűjét finoman koronázza a pörkölt maláta, teste határozott. A sör után ne feledjük meglátogatni legalább Freud szülőházát, ha már idevetett bennünket a jósor!


Hukvaldy
Egy igazi, hamisítatlan sörfőzde-sörözővel büszkélkedhet ez az aranyos falucska félúton Pribor és Stramberg közt. Már csak a neve miatt is érdemes megállni, hiszen egy ilyen bárgyú és egyszerű nevű kocsmát egyszer mindenképp látni kell. A Hostinec u zastavky - azaz a megállóhoz /jelesül egy buszmegállóhoz/ címzett sörözőben 2003 óta készül a Hukvaldske pivo. Ha nem a kerthelyiség felől közelítünk /ahol még focipálya is van/, akkor rögtön megérezzük, hogy itt bizony sört főznek. Az erőteljes élesztő és komlóillat betölti a levegőt, de vegyünk egy balkanyart, s máris beléptünk a közösségi szentélybe. Elég egy pillantást vetünk körbe, máris egyértelmű a dolog: ez a kocsma közösségmegtartó és közösségformáló erővel bír. A falon körben a törzsgárda fényképei vannak bekeretezve, az egyszerű melóstól az öltönyös hivatalnokig, fiataltól öregig. A fényképek mellett pedig önjelölt festők művei is helyet kaptak, a "festmények" valószínűleg jópár sör után készülhettek. S hogy a csapos a legjobb cégér, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számolatlanul issza a korsó söröket ő maga is. A Hukvaldske pivo viszont nagyon is a feledhető kategória megtestesítője, élesztős, savanykás íze nem dobogtatja meg a sörturisták szívét, egy korsó után nyugodtan indulhatunk tovább.


Stramberg
Itt aztán vannak emelkedők! Megérdemeljük következő sörünket, mire megmásszuk a kaptatót, ami a főtérre, s természetesen az ottani főzdéhez vezet. A Mestsky Pivovar pontosan a templommal van szemben, a tér bal oldalán, lehetetlen eltéveszteni. Ha a teraszon sikerül leülnünk, akkor rálátunk a híres Trúba toronyra, s kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal: ma még meg kell másznunk a tömérdek lépcsőt, ami felvisz a csúcsra. Előtte azonban nézzük a kínálatot! Van barna és van világos házisör, s ha az itókákat már megkaptuk, akkor megvizsgálhatjuk az étlapot is. Délidőben menü, egyébként ala carte, az előbbi nagyon olcsó: átszámítva 600 forintból kétfogásos ebédet kap az egyszerű betérő. A sör jó – nem kiváló, nem feledhető, pont jó, amilyennek lennie kell. A téren kanyarodjunk a szökőkút felé, s ha egy kis szél is arra libben, kellemesen felfrissítenek majd a porladó vízcseppek. S innentől nincs menekvés: irány a torony! Több mint 120 lépcsőfok vezet fel a hegytetőre, aki már ebben elfárad, az beülhet a csúcsratörés előtt egy sörre a Dr. Hrstkyről elnevezett fogadó-chatába. A Trúba egyébként olyan, mint az egri minaret, csak kicsit tágasabb. Fentről csodás a látkép, tériszonyosok tapadjanak a falra, s úgy menjenek körbe! Hosszú út vár ránk, így belefér még egy sör az indulás előtt.


Frydek Místek
Borzalmas, már-már megjegyezhetetlennek tűnő városnevekkel találkozunk, nemdebár /pedig meg sem lett említve Valasske Mezirici a maga bezárt főzdéjével/? Bármily meglepő, a nagyváros két település /Frydek és Místek/ összevonásával jött létre, turisztikailag elhanyagolható - bár az is lehet, hogy véletlenül kikerültük a történelmi városrészt. Amiért ide is érdemes ellátogatnunk, az nem más, mint egy ír típusú sör Kwaczek Milan úr sörfőzdéjéből. Az Arthur's - Old Keltic Beer (sic!) egy 12-es pasztőrözetlen sör, melyet 2005 márciusa óta főznek egy borzalmas gyártelep közepén. Ha valaki kíváncsi a főzdére, keresse a pionyírokról elnevezett utca végén a felüljáró alatti Selika komplexumot, a portás rendes, valószínűleg bárkit beenged. Ha nem érdeklődünk az egykori szocialista csoda iránt, akkor keressünk egy olyan sörözőt, ahol mérnek Arthur's-t. Nem lesz túl könnyű dolgunk, mert alig pár ilyen műintézmény van Frydek Místekben, de hogy legyen egy biztos támpont, ilyen a Restauraci Na Sýpce a Dobré nevű városrészben. Maga a sör kellemes, s nem árt, ha tudjuk, hogy ha sorsunk Vietnámba vagy épp Tadzsikisztánba vetne minket, ott is ihatunk Arthur's-t, mivel Kwaczek úr ezekben az országokban is érdekelt, nemcsak a sörgyárat, de magát a technológiát és az alapanyagokat is ő szállítja. Eleget voltunk azonban itt, lássuk mit rejteget az ipar fellegvára!

Ostrava
Az egykori Csehszlovákia büszkesége, bányáival, gépgyártásával az ipar központja Ostrava. Ne várjunk túl sokat tőle, de aki szeret rozsdás gyárakat fényképezni, az készítheti felszerelését. Lesz bőven lehetősége! Ostravában elég, ha csak a kötelező gyors városnézést tudjuk le, természetesen helyi Ostravar sörrel fűszerezve. Van világos és barna változata is, míg szintén innen kerül ki a különlegességnek számító Ostravar Strong, Kelt és Velvet is. Egykori cseszkós utazóknak élményszámba fog menni a Prior áruház meglátogatása, mely valami okból kifolyólag túlélte az ottani rendszerváltást. Természetesen itt is van épp elég látnivaló, senki ne gondolja, hogy a város Csepel-Művek-szerű, de a nagyvárosi nyüzsgésből elég néhány órácska a csendes és meghitt sörözgetéseket kedvelő vándornak. Ideje továbbindulnunk...


Lipnik nad Becvou
Induljunk nyugatnak, s Hranice na Moravé után ne Olomouc felé, hanem Prerov felé forduljunk. Itt találkozunk egy újabb szépséges kisvárossal s mini serfőzdével - megérkeztünk Lipnik nad Becvou-ba. Egy gyönyörű napóra fogad bennünket a városka központjában. És a materializálódott internacionalizmus. A cseh kisváros főterének díszburkolatát ugyanis szlovákiai magyarok készítik EU-s pénzből. Nézzünk szét, megéri - a barátságos terecske egy díszes szökőkutat is rejteget, akár fel is frissíthetjük magunkat, bár nem sok szükség van rá: a pivovar és a hozzá tartozó pivnice ugyanis alig pár lépésre van innen. Lipnicke pivo - olvasható a korsón, mely pillanatok alatt ott gyöngyözik a szomjas turista előtt. Egyszerű, szűretlen ászoksör, minden cicoma nélkül. Bár, ahogy bekukkantunk az ajtón, kétség fog el bennünket: valóban elfér itt valahol még a sörfőzde is? Ahogy azt már a többi helyen is megszokhattuk, sörünkhöz a saját korsó mellett saját alátét is jár. Vajon miért nincs ez így nálunk is? A kérdésen gondolkodhatunk, de nem sokáig, mert gyorsan megérkezünk a terület központjába, a Zubr városába.


Prerov
A város közeledtét a falvacskák és városkák sörözői már messziről előrejelzik: sokasodnak a Zubr-napernyők és cégérek a kiskocsmáknál. A kék háttérre festett bika jó fejtörő lehet mindenkinek, vajon ilyen erős lesz a sör, vagy csupán sok élt belőle ezen a tájon a régmúlt időkben? Valószínűbb ez utóbbi, főleg miután feltűnik a Zubr legújabb reklámkampánya. Egy Conan jellegű barbár hatalmas karddal hirdeti a sör nagyszerűségét. Nagyon giccses, nagyon szörnyű! Felejtsük el gyorsan, s nézzünk körül a városban! Menjünk végig a sétálóutcákon, látogassuk meg az egykor várfallal védett óvárost, majd a főutcán keressük meg a sörgyárat. Egy ilyen túra kellően kiszárít mindenkit, így megfelelő állapotban fogunk a sörgyár sörözőjéhez érkezni. Kétféle sört csapolnak: világosat és barnát. De vigyázat! Jobb ha felkészülünk - egyik sem csúcskategóriás sör. A barna leginkább a Szalon barnához hasonlít, s azért azt mindenképp el kell ismerni, kitűnő szomjoltó lesz az étek mellé. Ha élünk az útközben felszedett cseh nyelvtudásunkkal, akkor még azt is kideríthetjük az étlapról, hogy a grillcsirke eredeti cseh specialitás. Olcsón megkapjuk - félezer forintért egy fél ropogós grillcsirke kenyérrel igazán jó befektetés. Ha pedig megelégedéssel töltött el bennünket az itt-tartózkodás, betérhetünk a sörgyár boltjába is, ahol a sörök mellett különböző szuvenírekkel szerelkezhetünk fel.


Prostejov
Túránk utolsó állomása az Olomouctól délre található város, s ami betérésre bír minket, az U Krale Jecminka nevű sörfőzde-söröző. Becserkészése és elfoglalása nem túl egyszerű, de ha egyszer elindulunk a lépcsőn lefelé, akkor már nincs megállás! Figyelem! Nem lejtőről volt szó! A söröző több részből, ha úgy tetszik több teremből áll, melyek egyetlen közös jellemzője a félhomály. Hozzászokni csak sörrel lehet, lássuk tehát a kínálatot! Egyértelműen a legnagyobb választékkal rendelkezik a meglátogatott kocsmák közül, hiszen az autentikus világos és barna mellett van szűretlen búzájuk és gyümölcsös búza- különlegességük is. Erre aztán csak csettinteni tud az igazi ínyenc, hiszen Csehországban ez utóbbiak nem mindennaposak, legjobb ha az alapsörök után ezeket is megkóstoljuk! A gyümölcsös búza egészen érdekes költemény, barackos íze sokáig megmarad a betérő emlékeiben.

Kapcsolat