Sörpiaci hírek

Jubilál a Stella Artois Csapoló Bajnokság

Sörlap.Hu | 2006-10-02 11:18:01

Idén immár 10. alkalommal rendezte meg a Borsodi Sörgyár Zrt. a Stella Artois Csapoló Bajnokságot. A hagyománnyá érlelődött, nemes vetélkedő célja a sörkultúra népszerűsítése és megismertetése a fogyasztókkal, hiszen a szakszerű sörcsapolás nemcsak pontosan meghatározott lépések láncolata, hanem művészet is. A verseny győztese a tiszafüredi Panoráma Vendéglő munkatársa, Kende Károly lett, ő képviseli hazánkat 2006. október 27-én a 10. Stella Artois Csapoló Világbajnokságon Belgiumban. A 2. helyezett Tóth Gábor (Belgian Beer Café, Zalaegerszeg) , a 3. pedig Hajdik Imre (Szélcsárda, Lajosmizse) lett.

2006. szeptember 27-én Budapesten, a Borsodi Sörakadémiában került sor a Stella Artois Csapoló Bajnokság magyarországi döntőjére. Az évről évre nagyobb népszerűségnek örvendő megmérettetést 2 selejtező előzte meg, ahová az ország minden részéből jelentkeztek a versenyzők. A Borsodi Sörgyár vezetői tizedik esztendeje tudatosan törekszenek arra, hogy a sörcsapoló versenyből hagyomány váljék. A Stella Artois Csapoló Bajnokság fantasztikus légkörben zajló, nemes megmérettetés, melynek eredménye a magyar gasztronómiai kultúra gazdagodása.

Annak ellenére, hogy a sörcsapoláshoz még az amatőrök is értenek bizonyos szinten, jó néhány lényeges szabály még a gyakorló csaposok előtt is ismeretlen. Egy gyanútlan sörivó nem is gondolná, hogy amikor kedvenc sörét a pincér felszolgálja, mennyi apró mozzanat és részlet befolyásolja az aranysárga ital szubjektív és tényleges élvezeti értékét. Nem mindegy például, hogy a sör kitöltése előtt mennyi idővel és hogyan mosták el a poharat, milyen szögben tartja azt a csapos csapoláskor és eltávolítja-e a habkorona szénsavval túldúsult tetejét. Csak kevesen tudják azt is, hogy a poharakat még teli állapotban is le kell öblíteni és az sem közömbös, hogy a gyártó által biztosított cseppfogó és poháralátét, ha egyáltalán a helyére kerül, milyen pozícióban kerül oda.A zsűri a versenyen értékelte a pultban történő szakszerű csapolási és a szervírozást előkészítő folyamat mozzanatait, valamint az éttermi munkát különböző szempontok szerint. Ezek része volt az előírásokban megfogalmazott apró, de nagyon fontos mozdulatok szakszerű elvégzése, de természetesen a vendéggel való kapcsolatteremtés és udvarias kiszolgálás is.

Sörkultúránk mindennapjaiban számos olyan szempont van tehát, amely sokszor nemcsak a fogyasztók, de sajnos az avatottabb pincérek és felszolgálók ezrei előtt is ismeretlen, viszont közvetlen hatással van arra, hogy végül is mennyi fogy a termékből. A sörcsapolás technikájára ezért már szinte tudományos alapokon oktatják a vendéglátóipar szereplőit.

Kapcsolat