Sörpiaci hírek

Egyelőre nem emelik az alkohol jövedéki adóját az Unióban

Sörlap.Hu | 2006-11-30 17:40:14

Az Európai Unió pénzügyminiszterei keddi, brüsszeli ülésükön nem jutottak megállapodásra a sörök és égetett szeszes italok jövedéki adójának megváltoztatásáról. Az 1992 óta változatlan adónem növelésének tervét az azóta felgyülemlett inflációval indokolták, ám Prága egyelőre meghiúsította a döntést. (Az EU adópolitikájában a tagállamok csak egyhangúan hozhatnak határozatot.)

Vlastimil Tlusty cseh pénzügyminiszter két kis söröshordóval érkezett a találkozóra, nyomatékosítandó, hogy országa nem fogadja el, hogy a sörre igen, a borra azonban nem állapítanak meg minimális jövedéki adókulcsot. A borok ugyanis - jórészt a franciák nyomására - továbbra is mentesek ettől az adótól.

Az EU soros elnöksége, Finnország a sör esetében a jövedéki adót az eredetileg javasolt, inflációkövető mértékről - ami 31 százalékot jelentett volna - már így is 4,5 százalékra szállította le. Ez fél liter sör esetében egy eurocentes drágulással járna, de Prága számára még ez is túl drasztikus. Korábban a szintén magas sörfogyasztásáról híres Németország is ellenezte a drágulást, de végül elfogadta a kompromisszumot. Prága magára maradt, viszont egyedül is megvétózhatta a döntést.

A pénzügyminiszterek ugyanakkor megállapodtak az utasforgalomban behozható vámmentes áruk értékének növeléséről. Az eddigi 175 euró értékhatárt a repülővel vagy hajóval érkezők esetében 430 euróra, a szárazföldi utasok esetében 300 euróra emelték.

Kapcsolat