Jártunkban, keltünkben

A prágai Sörgaléria

Sörlap.Hu | 2007-03-05 15:30:41

Már megint valami cseh dolog - dohoghatnak néhányan, de nincs mit tenni: Csehország és Prága a sörrajongók és a pompás sörök /egyik/ Mekkája. A főváros viszonylag eldugott részén található sörbolt-sörfőzde-söröző kötelező program a magára valamit is adó sörturistának.

Petr Vanek úr, a Sörgaléria tulajdonosa 2001. május 2-án nyitotta meg pompás intézményét a nagyközönség előtt. Elsődleges célja az volt, hogy a viszonylag ismeretlenebb, kisebb cseh sörfőzdék főzeteit minden betérő számára elérhetővé, megvásárolhatóvá tegye. A cseh sörfőzés ugyanis nem egyenlő a Pilsner Urquell - Budweiser-Budvar kettőssel. Bár száz évvel ezelőtt még közel 1200 sörfőzde volt cseh földön, számuk mára körülbelül 70-re esett vissza. Az itt készülő sörök nagy részét csak az adott főzdében, vagy annak kis vonzáskörzetében lehet megkóstolni, így a kíváncsi rajongók kénytelenek voltak órákat utazni egy-egy sörözésért. A Galériába betérő érdeklődők 34 hazai sörfőzde 180 különböző sörét találják a gyönyörűen kialakított üzletben.


A Pivni Galerie védjegye, logoja a hétlyukú festőpaletta, melyet maga Vanek úr választott. A paletta szimbolikus tartalommal bír: jelképezi a kapható sörök széles választékát és nem utolsósorban nagy számát. Természetesen nem csak ez az egy funkciója van, hiszen a vásárlók egy-egy ilyen palettát kapnak, amit megtölthetnek saját, általuk kiválogatott sör-szortimentjükkel, s így vihetik haza azt. A kiszolgáló pult mögötti palettán pedig Michael Jackson szignója is megtalálható. A híres sör-szakíró prágai látogatásakor tiszteletét tette a Sörgalériában, ennek emlékét őrzi aláírása. Visszatérve a vásárláshoz: a Pivni Galerie nem csak sörlelőhely. A gyűjtők a sörös relikviák széles választékát találhatják meg: pólókat, korsókat, poharakat, alátéteket, sörnyitókat, a sor /vagy sör/ szinte kimeríthetetlen...

Szerencsére a Galéria mint kóstolóhely is működik, így a betérők leülhetnek az asztalokhoz, s ott el is fogyaszthatják a kiválasztott söröket. Az üveges sörök mellett csapolt változatokkal is találkozhatunk, hiszen Vanek úr minden héten más-más sörrel kedveskedik a vendégeknek. Ami pedig igazi különlegesség: a Pivnie Galerie saját neve alatt is főzet és fog főzetni sört. A tervek szerint hét különböző Galéria sör lesz majd, az ország hét különböző sörfőzdéjéből, természetesen saját címkével. Az első főzet már kapható, ezt a Pivovar Broumov - az Opát sörök főzdéje - szállítja.


2004. októbere óta áll Európa első sör-hídja, melynek egyik hídfője a prágai Pivni Galerie, másik pedig a brüsszeli Beer Mania üzlet. A két bolt egy-egy külön részleggel rendelkezik, mely társukra utal, így Prágában a belga sörök, míg Brüsszelben a cseh főzetek állnak külön polcon, utalással a híd túlpartjára.

Kapcsolat