Jártunkban, keltünkben

A Dreher Sörgyárak Zrt.

Sörlap | 2007-04-13 17:52:55

Kicsit rendhagyó írásunk egy új cikksorozat első darabja. A közeljövőben végiglátogatjuk a hazai sörgyárakat, sörfőzdéket, s tapasztalatainkat, élményeinket közzétesszük az olvasóknak. Első utunk a budapesti Dreher Sörgyárak Zrt. Jászberényi úti főzdéjébe vezetett.

A Sörlap rendszeres olvasói már megismerhették a Dreher Sörgyár történetét A Dreher család és Kőbánya című cikkünkben. A mai Dreher Sörgyár már csupán egy nagy telephellyel rendelkezik az Éles sarok közvetlen szomszédságában. Az utcáról nyíló főépület ma az irodáké, s itt kapott helyet a Dreher Sörmúzeum is. Múzeum helyett inkább kiállításnak nevezhetnénk, hiszen viszonylag kicsi alapterületű, s a kiállított sörműtárgyak száma sem túl nagy. Az egykori Söripari Emléktár egyébként a fennálásának 125. évfordulóját ünneplő Kőbányai Sörgyárban született 1979-ben. Ha valaki visszaemlékszik, ekkor jelent meg a Jubileumi Kőbányai sör piros dobozos változata is. A Sörmúzeum két speciális helyiséggel rendelkezik a kiállítóterület mellett, egy sörözővel és egy moziteremmel, ez utóbbiban minden sörtúrára induló vendégnek levetítenek egy rövidke filmet a sör és a Dreher történetéről. A film kissé régi és VHS minőségű, ideje lenne egy picit megújítani! A pultnál található csapokból viszont /legalábbis felirat szerint/ Pilsner és Dreher folyik.

Ha túlvagyunk a filmen, indulhat a sörtúra a gyár területén! Amint kilépünk az irodaépületből, rögtön a hordófejtő épülettel találkozunk, a főzőházhoz az udvaron keresztül vezet az út, a silók és a kondícionálótartályok mellett. Érdekesség, hogy a tartályok alja mélyen a föld alatt, a hűs tárnákban van, de erről majd később. Ha valamiért igazán érdemes meglátogatni egy sörgyárat, akkor az a főzőház, ahol szembejön a maláta pompás illata, s jobb esetben gyönyörű réz üstökkel fogunk találkozni. Szerencsére a Dreher még megőrizte ezeket a remekműveket, négy pár hatalmas főzőüst van a gyönyörű Zsolnay csempékkel kirakott teremben. Az 1910-12-ben épült, kívül eklektikus, belül szecessziós stílusú főzőház valóban iparművészeti látvány! Aki pedig igazán kíváncsi mindenre, azon túl, hogy bekukucskál az üstökbe, megkóstolhat kétféle malátát is /a bátrabbak pedig komlópellettel is próbálkozhatnak/!

A Dreher csak saját fúrású kútjait használja a söreihez, s a jobbára hazánkból beszerzett alapanyagokból évi 2,5 millió hl sört tudnak előállítani. Hatalmas kapacitás, főleg ha azt is beleszámoljuk, hogy az egykor szintén a SABMillerhez tartozó Nagykanizsai Sörgyárban ma már nem főznek sört. A Dreher jelenlegi szortimentje viszonylag széles. Kategóriák szerint a következő sörök készülnek manapság itt: prémium kategóriában a Dreher Classic és Dreher Bak; mainstream kategóriában Arany Ászok, Arany Ászok Téli Selymes, Kozel; economy kategóriában pedig Kőbányai, Kanizsai, Rocky Cellar és Radegast. Természetesen készül alkoholmentes Dreher és Arany Ászok is. Miután a cégcsoport tulajdonolja a Plzensky Prazdroj a.s.-t is, így forgalmazzák még a Pilsner Urquellt, valamint a Miller MGD /Miller Genuine Draft/ márkáját is.

A patinás, szépen felújított épületek egyébként szemet gyönyörködtetőek, csak sajnálni lehet, hogy az egykoron szintén Dreher tulajdonban álló szomszédos telkek épületei ma már enyésznek, s bontás előtt állnak. Tovább sétálva a sörtúra útvonalán megláthatjuk a zárt erjesztőtartályokat valamint a nyílt erjesztőkádakat. Pazar látvány egy sörrajongónak, amint egy hatalmas teremben megannyi úszómedence sorakozik egymás mellett tele erjedő sörrel. Manapság viszonylag ritkán használnak már nagyüzemi körülmények között nyitott kádakat, de a Dreher Bak például csak ezzel a technológiával készül.

Kőbánya nem véletlenül kapta nevét. Valamikor hatalmas kőfejtők voltak a föld alatt, s ezeket az állandó hőmérsékletű pincéket használták már anno is a sör érlelésére. E tárnák még ma is jó szolgálatot tesznek, s ha leszállunk a föld alá, akkor a kihelyezett térképek alapján elképzelésünk lehet erről a város alatti városról. A Gyűrűk urából még a törpök is csak elismerően csettintenének: ez ám a szemrevaló, tágas, magas és hatalmas tárna. Ma a 44 db kondícionálótartály van ide beágyazva. A hűvös pincékben a második világháború alatt a németek repülőgép-összeszerelő üzemet működtetek, hiszen akkoriban abszolut bombabiztos volt ez a 13 méterrel a föld alatt található bányarendszer. A kellemes hűvösről 66 lépcső megtétele után ismét a felszínre jutunk, hogy a látogatóknak fenntartott kisvonaton utazva meglátogassuk a dobozoló és palackozó részlegeket.

Valahogy olyan giccsesnek hatnak ezek a kisvonatok, dehát ez van. Örüljünk, hogy nem gyalog kell megtenni a távot, mert az bizony nem kicsi. A dobozoló a Dreher egyik büszkesége, mely 2003 telén épült fel, rohammunkában, néhány hónap alatt. Egy teljesen zárt rendszerről van szó, melynek egyik oldalán bemennek az üres dobozok és doboztetők, másik oldalán pedig emberi kéz érintése nélkül kijönnek a zsugorfóliázott pakkok. Nagyon kell ügyelni a dobozolóban a tisztaságra, ezért egy nap háromszor teljesen átmossák az egész termet. Nem kis munka... Az üres dobozok külföldről, többek közt a szomszédos Szerbiából érkeznek megtöltésre. Magyarország legkorszerűbb dobozfejtő, doboztöltő gépsora, mely egyaránt képes 0,33-as és 0,5 literes dobozos sörök töltésére is, egyetlen óra alatt 48000 dobozos sört állít elő.

A sörtúra utolsó állomása a dobozoló részleg mellett közvetlenül elhelyezkedő palackozó üzem. Itt történik az ászokpincékből jövő sörök szűrése, töltése majd pasztörizálása. Természetesen itt találhatjuk meg az üvegmosót is, mely töltés előtt a legalaposabb háziasszonyt is megszégyenítő módon mossa el a palackokat, takarítja le róluk a különböző címkéket és fóliákat. Az üzem kapacitása 46000 üveg óránként, ami ha belegondolunkelég meggyőző teljesítmény, főleg ha arra gondolunk, hány év kellene ennyi sör elfogyasztásához...

Hosszú és fáradságos túránk végeztével mi mást is kívánhat egy igazi sörbarát? Kóstolható friss csapolású söröket és valami kis szuvenírt. Egykoron a sörgyári dolgozók meghatározott mennyiségű tikettet kaptak, amit beválthattak sörre, vagy néhányan eladták ezeket. Mára ez megszünt. Van ellenben sörgyári dolgozók kocsmája, ami minden nap délután 2-től este 7-ig van nyitva, s ahol minden, munkáját befejező dolgozó ingyen ihatja a gyár friss sörét. Természetesen a munka közbeni alkoholfogyasztás szigorúan tilos, erre nagyon ügyel mindenki. Az ajándékbolt azonban megszűnt. Így aki Dreheres csecsebecsékre vágyik, valahol máshol keresgéljen.

Kapcsolat