Jártunkban, keltünkben

Sörkorsó múzeum

Feczo | 2007-05-10 14:48:07

A Sörös társaságok rovatban már beszámoltunk a magyar Söröskorsó és pohárgyűjtő Egyesületetről, ahol Szemere István elnök megemlítette a németországi söröskorsó múzeumot, ahová - akár egy zarándok - majdnem minden évben ellátogat. Ideje volt hát felkeresni ezt a világhírű helyet...

1969-ben Jürgen Josef Ott vette át a schussenriederi családi sörfőző-üzemet. A hagyományos sörkészítés mellett úgy gondolta, hogy egy kiállítást, gyüjteményt lehetne az üzem területén kialakítani. Nem tudhatta akkor, hogy hová vezet, amint a kicsi múzeum alapjait lerakta. Ma már egy eredeti nemzetközi látványossággá nötte ki magát Németország felsősváb részének közepén.


1994-ben nyílt meg az Élmény Sörfőzdében az első németországi sörkorsó-múzeum. Pontosabban szólva: ez a világ egyetlen ilyen múzeuma, mely sokkal több, mint egy történelmi kiállítása a korsóknak. A gyüjtemény bemutatja a különböző kulturális és társadalmi körökből származó értékes tárgyakat a modern reklám darabokig. Itt megtalálható az 500 éves sörívászati szokás és egy most is élö bizonyítéka az elmúlt értékeknek a sör és a sörkorsók körül. A több mint ezer történelmi sörkorsó két emeleten van elhelyezve - vitrinekben, polcokon, állványokon sőt még a földön is.


Kiszáradt, korhadó falépcsök vezetnek fel az emeletekre. A tárlatvezetés annál inkább halad a korral. Az ismertetés élöben, kábel nélküli headset megoldással a múzeum minden sarkában hallható. A program kb. 45 percig tart és 3,20 euroba kerül fejenként. Nyitvatartás kedd-vasárnap 10-17-ig. Az épületben a múzeumon kívül még több helység is ki van alakítva, kellemes italozó helységgé, szobává vagy ha úgy tetszik korcsmává. Van még nyári pince, konyha is persze, meg csapoló részlegek és egy kellemetes kerthelyiség. A saját ajándéküzletben megtalálható minden, ami elképzelhető a sörrel és a sörgyárral kapcsolatban.

Kapcsolat