Sörpiaci hírek

Üveghiány Belgiumban

Sörlap.Hu | 2007-06-24 12:53:43

Üveghiány léphet fel a belga sörgyárakban, mert a fogyasztók nem váltják vissza az üvegeket. Néhány gyár csökkentette termelését. Egész Európában palackhiány van.

A szokatlan meleg miatt több sör fogy Belgiumban, az év első öt hónapjában három százalékkal nőttek az eladások. Problémát okoz viszont, hogy a fogyasztók nem viszik vissza az üvegeket.

Ezért kevesebb üveg kerül vissza a sörgyárakba, amelyek kénytelenek visszafogni a termelést, mert lassan kifogynak a göngyölegből - írja a VRT. A piacvezető InBev azzal próbálja enyhíteni a hiányt, hogy minden lehetséges használt üveget begyűjtenek. A helyzet odáig fajult, hogy néhány gyárban le kellett állítani a munkát.

A sörgyárak most arra próbálják rávenni a fogyasztókat, hogy ne dobják ki, inkább vigyék vissza a sörösüvegeket.

Pascal Van Stuyvendael üvegimportőr elismerte, létezik a probléma. Azt is hozzátette, az üveghiány az egész európai piacon észrevehető. Ennek egyik oka, hogy az üveggyárak kevesebbet termelnek, többet pedig bezártak.

Egy átlagos belga 89 liter sört iszik évente, messze ez a kedvenc alkoholos ital az országban. A sörfogyasztás tavaly kissé visszaesett, 1,1 százalékkal, ezt a mostani meleg idő kompenzálta.

A belga sörök exportja 15 százalékkal nőt tavaly óta, a sör 55 százalékát kivitték. A belga sörszövetség adatai szerint ez hatszázalékos termelésnövekedést jelent. A belga gyárak több mint 18 millió hektolitert gyártottak 2006-ban.

Kapcsolat