Jártunkban, keltünkben

Az élet habos oldala Borsodban

Sörlap.Hu | 2007-08-16 20:12:36

Magyarország a második világháborút követően sörhiányban szenvedett. A lakosság igényei és a sörgyárak kapacitása bizony távol álltak egymástól, szerencsére a mai fiatal nemzedékek már elképzelni sem tudják a hiánygazdaság borzalmait. A sörhiány enyhítése országos szintű feladat volt, így 1968-ban kormányrendelet határozott egy új sörgyár létrehozásáról. Még abban az évben megkezdődött az építkezés a Borsod megyei Bőcs község határában, s 1973-ban a Borsodi Sör- és Malátagyár megkezdte működését, piacra dobva a Borsodi és Kinizsi söröket. Legendás évek...

Ekkoriban csupán az ország keleti része ismerhette a gyár söreit, elsősorban Észak-Magyarország és az Észak-Alföld. 1976-ban új márkával rukkolt elő a gyár, a boltok polcaira került a Rákóczi sör. Ezzel párhuzamosan folyamatos kapacitásnövelő beruházások történtek, így nem csak a sörgyár, de a malátagyár termelőkapacitása is nőtt. 1982-ben megszűnt a Magyar Országos Söripari Vállalat, a Borsodi Sörgyár pedig független vállalattá alakult. A választék bővítése egy licenc sör bevezetésével valósult meg, a müncheni Spaten Sörgyárral kötött megállapodás alapján 1986-tól kezdve Bőcsön is főzni kezdik a legendás bajor Spaten sört. S hogy még teljesebb legyen a kép, rá egy évvel, 1987-ben - Magyarországon először - megjelenik a gyár alkoholmentes márkája, a Borsodi Póló. Az évtized végére a gyár kapacitása eléri az évi 2,7 millió hektolitert.


A rendszerváltozás természetesen nem kerüli el a Borsodit sem, így 1990-ben a vállalat részvénytársasággá alakul. A következő évben a belga Interbrew többségi tulajdont szerez a gyárban, s jelentős minőségi fejlesztésekbe fog. 1994-ben újabb licencmegállapodás történik, újra egy német sörgyárral, itthon is gyártani kezdik a piros és zöld címkés hamburgi Holstent, a Borsodi család pedig újabb taggal bővül, megjelenik a Borsodi Barna. Még ebben az évtizedben két újabb külföldi márka hazai főzését kezdik meg, 1996-ban az amerikai Rolling Rockot, 1997-ben pedig a Stella Artoist. Mindkettő sörtörténelmi lépés, hiszen az első amerikai és az első belga sör itthoni gyártása is a Borsodihoz kötődik.

Az ezredforduló további újdonságokat hoz mind a Borsodi, mind pedig a magyar söripar történetében. A 30 éves gyár először új, literes üvegpalackba, majd 2004-től műanyag, úgynevezett QPack technológiával előállított speciális palackokba is tölti a Borsodit. 2003-ban, a jubileum évében limitált mennyiségben kerül a piacra a Jubileumi Borsodi Sör, s még ettől az évtől egy új, megint német licencsör is szélesíti a sörgyár szortimentjét, megjelenik ugyanis a bőcsi főzésű Beck's. Saját újdonság a Borostyán és a Borsodi Bivaly. A malátagyár időközben értékesítésre kerül, de csupán két évet kell várni, hogy újra házon belül történjen a malátagyártás (http://sorlap.hu/index.php?topicid=sorpiac&cikkid=20060802_01).

2004-ben, az Interbrew egyesül a brazil Ambev céggel, s felveszi az InBev nevet. A gyár 2005-ben új főzőházat avat (http://sorlap.hu/index.php?topicid=sorpiac&cikkid=20050322_01), amikor is az anyacég Dél-Koreából új főzőüstöket hoz Magyarországra. Az alkatrészek ládákban, illetve a nagy edények félbevágva hajón, vasúton és közúton érkeztek Magyarországra. Az alapozás után az óriási edények a helyükre kerültek, majd ezt követően készült köréjük az épület. Az eredeti réz főzőüstök ma már csupán a látogatókat várják. A gyár elméleti gyártókapacitása így évi 3,7 millió hektoliterre nőtt. Újabb licencmegállapodás alapján a Borsodi Sörgyár termékpalettája tovább szélesedett, s megjelent rajta a müncheni Löwenbräu.


Mára az alapanyagok közül a maláta saját gyárból érkezik, a vizet pedig a gyár szomszédságában található 5 fúrt kútból nyerik. A kukoricát hazai termelőktől vásárolják, a komló s az élesztőkultúra külföldről érkezik, ez utóbbi a híres élesztőbankból. A napi 8 főzet 1900 hektoliter sört jelent főzetenként, míg a szűrőberendezés 1000 hektoliterrel birkózik meg óránként. A palackozó, dobozoló és hordótöltő mellett speciális gépsor található a műanyag palackozásra is. Az idők folyamán megszűnt a Spaten, Holsten, Rolling Rock márkák hazai főzése, nincs Kinizsi, Rákóczi és Borsodi Barna sör sem, de az élet nem áll meg. Mind a sörgyár, mind pedig az anyacég - bizonyára - számos meglepetést és újdonságot tartogat a hazai sörfogyasztók és ínyencek számára. S hogy a sör milyen fontos az életünkben, arra bizonyíték az, hogy a sörgyár Borsod megye legjelentősebb munkaadója, hiszen közel 600 főt foglalkoztat.

Hazai márkák: Borsodi, Borsodi Póló, Borostyán, Borsodi Bivaly
Licenc márkák: Stella Artois, Stella Artois NA, Beck's, Löwenbräu
Import márkák: Leffe Blonde, Leffe Dark, Staropramen, Staropramen Dark, Belle-Vue Kriek, Belle-Vue Frambois, Hoegaarden White, LöwenWeisse, Franziskaner

Kapcsolat