Sörpiaci hírek

Idén is Stella Artois Sörcsapoló Bajnokság

Sörlap.Hu | 2007-10-11 10:34:40

Idén immár 11. alkalommal rendezte meg a Borsodi Sörgyár Zrt. a Stella Artois Sörcsapoló Bajnokságot. A hagyománnyá érlelődött, nemes vetélkedő célja a sörkultúra népszerűsítése és megismertetése a fogyasztókkal, hiszen a szakszerű sörcsapolás nemcsak pontosan meghatározott lépések láncolata, hanem művészet is. A verseny győztese Horváth Balázs (Orchidea Étterem, Lipót) lett, ő képviseli hazánkat 2007. október 25.-én, a 11. Stella Artois Sörcsapoló Világbajnokságon Belgiumban. A 2. helyezett Dömötör Tamás (Royal Belgian Beer Café, Győr), a 3. pedig Csáki Ildikó (Rolling Rock Café, Nyíregyháza) lett.

Stella Artois® Sörcsapoló Bajnokság országos döntőjére 2007. október 9-én, az A38 Hajón került sor. A versenyre idén is olyan a csaposok jelentkezését várták, akik szívesen vállalták a megmérettetést, és kellően felkészültnek érezték magukat, hogy képviseljék hazánkat a Sörcsapoló Világbajnokság belgiumi döntőjén. Az évről évre nagyobb népszerűségnek örvendő bajnokság fináléját hat regionális döntő előzte meg, ahová az ország minden részéből jelentkeztek a versenyzők. Minden helyszínről az első három helyezett jutott az országos döntőbe.


A zsűri a versenyen különböző szempontok szerint értékelte a szakszerű csapolást és a szervírozást előkészítő folyamatot, valamint az éttermi munkát. Ezek része az előírásokban megfogalmazott apró, de nagyon fontos mozdulatok szakszerű elvégzése, és természetesen a vendéggel való kapcsolatteremtés és az udvarias kiszolgálás is.

Annak ellenére, hogy a sörcsapoláshoz még az amatőrök is értenek bizonyos szinten, jó néhány lényeges szabály még a gyakorló csaposok előtt is ismeretlen. Egy gyanútlan sörivó nem is gondolná, hogy amikor kedvenc sörét a pincér felszolgálja, mennyi apró mozzanat és részlet befolyásolja az aranysárga ital szubjektív és tényleges élvezeti értékét. Nem mindegy például, hogy a sör kitöltése előtt mennyi idővel és hogyan mosták el a poharat, milyen szögben tartja azt a csapos csapoláskor és eltávolítja-e a habkorona szénsavval túldúsult tetejét. Csak kevesen tudják azt is, hogy a poharakat még teli állapotban is le kell öblíteni, és az sem közömbös, hogy a gyártó által biztosított cseppfogó és poháralátét, ha egyáltalán a helyére kerül, milyen pozícióban kerül oda.


Sörkultúránk mindennapjaiban számos olyan szempont van tehát, amely sokszor nemcsak a fogyasztók, de sajnos az avatottabb pincérek és felszolgálók előtt is ismeretlen, viszont közvetlen hatással van arra, hogy végül is mennyi fogy a termékből. A sörcsapolás technikájára ezért már szinte tudományos alapokon oktatják a vendéglátóipar szereplőit.

Kapcsolat