Sörpiaci hírek

Növekvő terhek a söriparban

Sörlap.Hu | 2007-10-11 13:48:55

Árat emel a söripar is a mezőgazdasági nyersanyagárak emelkedése miatt.

A magyar sörgyártókat is érinti a mezőgazdasági termékek világpiacán tapasztalható áremelkedés, mivel nagy mennyiségben használnak fel elsősorban árpát és komlót, de búzát és kukoricát is. A legtöbb európai piacon, így: Németországban, Hollandiában, Szlovákiába már hetek óta hallani, hogy elkerülhetetlen az áremelés, mivel a sörgyárak már nem tudják tovább vállalni az alapanyag és energiaárak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

A villamos energia árának jelentős emelkedése mellett a söripar fő alapanyagának tekinthető maláta árának fajtától függő 40-86% közötti emelkedése érzékenyen érinti a hazai gyártókat. A keserű ízt adó komló ára átlagosan 25-40%-kal, de bizonyos fajtáinak az ára 100%-kal emelkedik. A nyersanyagok árának emelkedése a sörös dobozok beszerzési árában is jelentkezik.

A magyar sörgyártók az áremelkedéseket már nem tudják átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel ellensúlyozni, ezért ezeket a többletterheket fokozatosan át kell, hogy hárítsák a fogyasztókra, melynek első lépéseként várható a piacon egy 5-10% közötti áremelkedés.

Kapcsolat