Jártunkban, keltünkben

Cseh világ Budapesten

Sörlap.Hu | 2008-05-20 09:24:18

Egy kicsit lehet haragudni a médiára. Azért, mert fontos dolgokat hallgat el, míg bulvárban kicsit erős a felhozatal. A budapesti Cseh Sörfesztiválról szinte semmit sem lehetett hallani, pedig érdeklődőkben - ahogy azt bárki megtapasztalhatta, aki kilátogatott a helyszínre - bizony nincs hiány, ha Csehországról és/vagy a sörökről van szó.

Május közepe végre egy kis pezsgést hozott a nagy állóvízbe, újra történt valami a hazai sörvilágban. A hazai jelzőt azonban jobb, ha idézőjelbe tesszük. Itt ugyanis csupán annyira volt szó hazánkról, hogy szerencsére nálunk került megrendezésre az esemény. De legalább történt valami... A nemrég átadott Városháza Park volt a helyszíne - a remélhetőleg hagyománnyá váló - a prágai sörfesztivált és a cseh kulturát népszerűsítő fesztiválnak. Május 15. és 18. között a kilátogató szerencsés vendégek déli tizenkettő és este nyolc óra között élvezhették mindazt, ami nekünk Csehországot jelentheti.

No persze Prága, Krumlov, vagy éppen Plzen nem költözött át hazánkba, de a cseh sör, a cseh ételek és cseh zene itt voltak. (Zárójelben feltétlen meg kell említenünk, hogy eme sörös élvezetek a Prágai Napok Budapesten című rendezvénysorozathoz tartoztak.) Ahogy a repülésnél arra kell ügyelnünk, hogy elvétsük a földetérést, jelen esetben jó időben kellett jó helyen lennünk a siker érdekében. Mert aki kijött, az bizonyosan nem csalódott. Sem a választékban, sem pedig az árakban. A minőségről pedig azt hiszem felesleges szólni.


A Deák tér nem a legmeghittebb környék, de ha sikerült valakinek kizárnia a külvilágot, akkor akár Prágában is érezhette magát. Prágát és Budapestet összehasonlítani persze legalább olyan botorság, mint a cseh és a magyar sörgyártást. Budapest még mindig fuldoklik a kutyagumiban, szemétben, szmogban, a rossz hangulatú, szomorú, barátságtalan emberek nem a legjobb védjegyei fővárosunknak. Szerencsére a Kiskörút hömpölygő forgalmát a sörös standok eltakarták, az éktelen autómorajlást pedig elnyomta a fesztiválon fellépő Dr. Swing és Prazstí muzikanti (Prágai muzsikusok) zenekarok kellemes zenéje.

Az U alakban (az U elengedhetetlen kelléke a cseh kocsmaneveknek :)) elrendezett standok alapos felderítése után szerencsére világossá válhatott mindenkinek, hogy a cseh kézműves-söripar képviselteti magát jobbára, s a jól ismert nagy márkák szerencsére éppen csak megjelentek. Szerencsére? Igen, ugyanis nem foglalták a helyet. Nem hiszem, hogy itt bárkinek a szívét is megdobogtatta volna a Pilsner, a Gambrinus, vagy éppen a Radegast. A Nova Paka-i Novopacké, nymburki Postrizinské, zateci Zatec, vyskovi Vyskovské sörök mellett a Krusovice, Staropramen és Budvar volt jelen. Ami pedig még nagyobb örömre adott okot: a széles szortiment (egyértelműen a kisebb sörgyáraknál) nem csupán csapolt, de üveges változatban is kapható volt, akár díszdobozos kivitelben, pohárral együtt is. Aki a folyékony kenyér mellett relikviákra vágyott, sörös pólók és sörnyitók között válogathatott. Amíg a készlet tartotta magát...


A teljes élményhez persze elengedhetetlen a jóféle étek. A megéhezett sörösök két konyhát is kipróbálhattak, míg a szomszédságukban található standon prospektusok tömkelegei mutatták be CSehország idegenforgalmi látványosságait, csábítva mindenkit egy kis kiruccanásra Bohémiába vagy Morvaországba. S hogy a töményebb élvezeteknek hódolók se maradjanak ki semmi jóból, őket abszint, s természetesen Becherovka várta. A színpadon pedig (amin a "Kiemelt támogató: Ganz-Skoda" felirat díszelgett) egy pillanatra sem állt meg a zene. Hol a kellemes jazzes-swinges muzsikát játszó Dr. Swing, hol pedig a hagyományos fúvószenekar, a Prágai muzsikusok adta a háttérzenét, s a talpalávalót, mert a jó hangulatnak köszönhetően jópáran táncra is perdültek. A Prazstí muzikanti egyébként két remek énekessel volt megspékelve, egy hölgy, s egy úr csodás hangja kápráztatott el mindenkit. Az énekes megjelenésben is hozta a szlávos jegyeket - kék zakó, piros nyakkendő, fehér ing (kicsit a rendszerváltás juthatott mindenkinek az eszébe, akkor voltak divatosak ezek a szörnyű színű öltönyök, kiegészítők).

S hogy a sörökről is essen néhány szó... Kihagyhatatlan volt a Novopacké 12-es világos söre, mely gyönyörű mélyborostyán színével és remek, harapható, telt komlóaromájával azonnal levette a lábáról a kóstolót. Karakterre, ízre közeli rokona volt a Vyskovské 12-es Breznak, nagyszerű összetett ízével. A hrabali Pivovar Nymburk sem véletlen hírdette 13-as Bogan sörét. 5,5% alkoholtartalmával, krémes habjával, borostyán színével, kellemes testével s selymes komlóaromájával az egyik legjobb választásnak tűnt. S hogy el ne feledjük: egy-egy korsó csupán 400 Ft volt! Nem megsértve más szórakozóhelyeket és söröket tegyük fel magunkban a kérdést: megéri ennek az árnak sokszor a duplájáért árult, semleges karakterű, tucat világmárka valahol is? A sötét sörök rajongói is megtalálhatták számításukat. A Novopacké, és Vyskovské barnák mellett volt Budvar és Krusovice barna is, bár ez utóbbi akkor és ott viszonylag haloványnak tűnt.


A sok pozitívum mellett meg kell említeni egy óriási hiányosságot. A kezdőnapon még nem voltak wc-k, csupán a VIP szektorban, így a söröcskék után a legközelebbi utcai wc-s nénihez kellett elzarándokolni, aki képes volt 100 Ft-t elkérni - előre. Szerencsére a hiba orvosolva lett, de a szervezőknek kicsit jobban kellett volna figyeli... Vasárnapra estére aztán jelentősen megváltozott a fesztivál képe. ELfogyott a Novopacké, Postrizinské és Zatec sör, a frontot már csak a Vyskovské tartotta, már ami a kis sörgyárakat illeti. Aki nem vásárolt be előre az üvegesekből (250 Ft volt egy üveg...), az szívhatta a fogát, a pólók is eltüntek, s csak a bezárt standok árválkodtak. Bizony szomorú látvány volt, bár azt hiszem a megjelent sörgyárak jó forgalmat, s nagy érdeklődést könyvelhettek el. Jó lenne jövőre is ez a kis fesztivál, bár egy kicsit hangulatosabb hely sokat dobna rajta!

Kapcsolat