Jártunkban, keltünkben

Oktoberfest Törökbálinton

Sörlap.Hu | 2008-10-06 08:18:46

Pompás kezdeményezéssel állt elő a Pest megyei Pilisvörösvár Munkácsy Mihály Művelődési Háza. Ha már a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez elvén a település hagyományteremtési céllal megrendezte a maga kis Oktoberfestjét.

Szeptember utolsó hétvégéje nem csak a napot, de a sör ünnepét is elhozta a helybeli és idelátogató kíváncsiskodóknak. Persze, senki ne gondoljon müncheni méretekre, de ez így is van rendjén. Maradjon csak az emberléptékű, emberközpontú fesztivál hangulat ha már egyszer elhagytuk Budapestet, s egy kicsiny magyar községben vagyunk. Törökbálint központjában, a Munkácsy művelődési ház kávézójának kerthelyiségében állították fel a szervezők a "sörsátrat", mely alatt körülbelül egy tucatnyi sörpad és a hozzájuk tartozó asztalok várták a fesztiválozókat. S hogy München is közelebb legyen, nemcsak a hűtőket tötték meg Paulaner sörökkel, de a csapos is e világhírű bajor nedü világos változatát mérte. Ráadásul nem csupán hagyományos - legalábbis magyar szemmel - pohár és korsó mértékkel, de ott sorakoztak a literes Maas kriglik is, amiket még meg is lehetett vásárolni!

Ez tehát az egyik oldal, a sörfesztivál elengedhetetlen kellékével a sörrel. Nem árt azonban, ha a folyékony kenyér mellé étkeket és programokat is biztosítanak az előrelátó szervezők. Éteknek lehetett csülköt rendelni - ami lássuk be: pompás sörkorcsolyaként funkcionál a méretes sörök mellett. S hogy a programokban se legyen hiány, a három nap mindegyikén volt miért leülni az asztalokhoz. Már péntek délben megindult az élet, s a díjtalan belépő mellett igazi "Oktoberfest zene" várta a látogatókat. Dűlöngélős, jól énekelhető, dúdolható muzsika. Ki ne ismerné, ha máshonnan nem, hát a tévéből...

Az igazi csemegét azonban mégiscsak a szombati nap jelentette. A művelődési központ egyéb programjai mellett délután öt órakor kezdődött a Szivárvány és Gyémánt Mazsorett Csoport bemutatója. Nagyszerű árukapcsolás! A szülők a sörpadokról figyelhették csemetéik produkcióját, ajánlott kellékként egy-egy korsó csapolt Paulanerrel. A gyerekek alighogy kivonultak, máris megjelent hazánk legnagyobb sörös portáljának a főszerkesztője, hogy némi információval szolgáljon a sör mellett sörös tudásra is szomjazóknak. A félórás beszélgetés alatt szó volt a sör történelméről, alkotóelemeiről, készítésének módjáról is. Senki ne gondoljon azonban egyetemi szintű előadásra, hiszen a sörpadok még véletlenül sem hasonlítanak iskolai padokra. A számonkérés is kimerült néhány felszólításban a kóstolgatásra és fogyasztásra.

Az élet pedig csak ekkor indult be igazán. Elsőként a Brüder Kapelle tolmácsolásában szólt a hamisítatlan sramlizene, majd kvíz-játék következett Oktoberfest-es és sörös kérdésekkel, s nyereményekkel. A bátrabbak három fős csapatokba verődve sörivó versenyre is jelentkezhettek, majd a táncoslábúak az újra színpadra lépő Brüder Kapelle muzsikájára rophatták a táncot. Így telt el a szombat, az első törökbálinti Oktoberfesten. Már csak egy nap maradt hátra - a vasárnap. Pontosabban a vasárnap délután. Négy órakor vette kezdetét a Hagyományörző sördélután a Grossturwaller Musikanten és a Biatorbágyi Kisparti zenekarral.

Elérkezett a hét- és a sörfesztivál vége. Ha hihetünk a szervezőknek, akkor jövőre újra lesz bierfest Törökbálinton. Nem maradt más hátra, intsünk búcsút: jövőre ugyanitt!

Kapcsolat