Sörpiaci hírek

Belga-brazil búcsú a Borsoditól

Sörlap.Hu | 2009-06-16 10:50:36

Hét közép-európai országban tizenegy sörgyárától - köztük a Borsoditól - válik meg a belga-brazil Inbev, amely tavaly vásárolta fel 52 milliárd dollárért az amerikai Anheuser-Busch céget, a Budweiser márkanév tulajdonosát. Az új társaság most fut a pénze után, s igyekszik tevékenységét ésszerűsíteni.

A közép-európai kivonulásról szóló hírt a belga Le Soir szellőztette meg a hétvégén, ám azt a cégnél nem kommentálták. A várható ügylet Magyarországon a Borsodi Sörgyárat érinti. Rajta kívül a bolgár, román, cseh, horvát, szerb és montenegrói érdekeltségeit adja el az Inbev, amely a múlt hónapban már túladott dél-koreai sörgyárán, amelyet a KKR befektetési alap vett meg 1,8 milliárd dollárért.

A tavaly a világ legnagyobb sörgyártójává előlépett Anheuser-Busch Inbev az észak- és dél-amerikai térségre szeretné figyelmét fordítani, jóllehet Európában olyan termékek szerepelnek a listáján, mint a Stella Artois, a Beck's, a Jupiler és a Leffe. A most piacra dobandó, évente 15 millió hektoliter sört gyártó tizenegy cég eladási áráról nincs hír, az Inbev egyelőre a Barclayst kérte fel tanácsadónak.

Annyit tudni azonban, hogy a közép-európai vállalatokat egyben kínálja az Inbev, s a lehetséges vevő a CVC befektetési alap, amely a belga Postának kisebbségi részvényese. A Posta egyik mai vezetője, Johnny Thijs annak idején az Inbev kelet-európai terjeszkedését vezényelte le.

Ám most változik a stratégia. Részben azért, mert a csehországi és romániai leányok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a horvát és a montenegrói nem szerzett nagyobb piaci részesedést. Az Inbev 2004-ben alakult a belga Interbrew és a brazil AmBev házasságából. A belga cég története 1366-ig vezethető vissza, akkor alapították Leuvenben az Artois sörfőzdét.

Kapcsolat