Jártunkban, keltünkben

Sörmúzeumok

Sörlap.Hu | 2011-01-24 09:32:27

Amint szánkhoz emelünk egy korsó gyöngyöző árpalevet, kevesen gondolunk bele, hogy a világ egyik legősibb, legnemesebb italát fogyasztjuk. A sör többezer éves hagyományokra tekint vissza, s már az egykori Mezopotámiában, Egyiptomban is itták. Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy ezek az egykori serek közeli rokonságban lennének a ma oly kedvelt, s oly változatos szín- és ízvilágú pompás nedűkkel. A mai sörmesterek legkevesebb négy alapanyag - víz, gabonamaláta, komló vagy komlókivonat és élesztő - felhasználásával teremtik meg a sört, mely egykoron csupán erjesztett gabonát jelentett.

A sör történelme szorosan összekapcsolódik a tudás és technika fejlődésével, így ha vesszük a fáradságot és elmerülünk benne, az emberi civilizáció fejlődéstörténetét is megismerhetjük. Az internet és javarészt idegen nyelvű szakirodalom böngészése mellett az egyik legérdekesebb és legteljesebb múltidézést a sörfőzdék/sörgyárak és a mellettük megtalálható sörmúzeumok felkeresése adhatja. Európában négy nagy sörös nemzet van, itt érdemes elsősorban kutakodnunk; ha utunk Nagy-Britanniába, Belgiumba, Németországba vagy épp Csehországba visz, feltétlenül keressük fel a környék valamely sörmúzeumát!

Sörös Albion
Nem véletlen a cím jószándékú elferdítése, hiszen a ködös mellett a másik legjellemzőbb jelző Albionra a sörös. Nagy-Britannia országaiban a hagyományos felsőerjesztésű ale-el köthetünk életreszóló barátságot (az ottani tradícionális pubokban), mely ugyanolyan nevezetesség és nemzeti büszkeség, mint mondjuk a londoni Big-Ben. Albion első sörmúzeuma - az egykori Bass Museum - a The National Brewery Centre a Birminghamhez közeli Burton upon Trent - Anglia sör-fővárosának - egyik nevezetessége. A ma is működő sörgyár területén található múzeum igazi zarándokhely a sörrajongók számára. Úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő, hiszen páratlanul gazdag sör- és ipartörténeti kiállítást tekinthetünk meg. A nemes egyszerűséggel Brewing Gallerynek nevezett rész bemutatja a sörfőzés, sörgyártás lépéseit és a hozzá kapcsolódó több évszázados eszközöket, szerszámokat, anyagokat, valamint ezek folyamatos fejlődését.S hogy mindent működés közben is lássunk, a kiállítók felállították az MBC-t /Museum Brewing Company/, amely Nagy-Britannia egyik legöregebb, még ma is működő mikro-sörfőzdéje. Ugyancsak megtekinthető a legendás gépkocsi-gyűjtemény is, s a gyönyörű veterán sörszállító autók mellett még három sörös lóval (Carling, Reef, White Shield) is találkozhatunk az istállóban, akiket jelesebb alkalmakkor, illetve nagyobb sörgyári túrák esetén ma is befognak a kocsik elé. Hatalmas élményt jelenthet a műszaki beállítottságú látogatóknak a múzeum gép-kiállítása, ahol a vízpumpáktól kezdve egészen a malátázóban használt gőzgépekig bezárólag jónéhány forradalmi újítás megtekinthető.

Bohémia
Csehország két fő tartománya közül mindenképp jelentősebb a nyugati rész, Bohémia, ahol olyan világhírű sörös városok vannak, mint Plzen, Ceske Budejovice vagy éppen Prága.
Plzen sörváros. A város történelmi központjában található sörmúzeum Plzen sörtörténetét mutatja be a korai évektől egészen máig, majd' hétszáz évet felölelve. A múzeumnak otthont adó épületről az első írásos emlékek 1492-ből származnak. Kezdetben malátaház volt, majd 1814-ben sörözővé alakították. 1930-ban a híres Tazler söröző működött az épületben. A harmincas években vetődött fel az ötlet egy múzeum létrehozásáról, a felállított bizottság pedig elkezdte a kiállítási tárgyak gyűjtését az ősi polgárcsaládoktól, a sörfőzdéből és a környező településekről is.Az elkövetkező években egyedülálló ipartörténeti leletegyüttest és dokumentumokat sikerült a múzeum számára összeállítani és rendszerezni. A múzeum 1958-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s máig az egyik legtekintélyesebb sörmúzeum a világon. A gyüjtemény kürülbelül 18 000 darabból áll, mely nagyjából ezer darabbal gazdagodik évente. A szerencsés látogatók megismerkedhetnek a sörgyártás évszázadokon keresztül használt kellékeivel, szerszámaival; bepillantást nyerhetnek a kádárműhely mindennapjaiba; láthatnak egy ősi malátaszárítót, egy működőképes, valódi sörfőzdét, sőt felkereshetik a homokkőbe vájt érlelőpincét is. A korai sörösedények, üvegek, poharak és kupák mellett elidőzhetnek egy rekonstruált sörözőben is, melynek egyszerű felépítése és berendezése visszarepít minket abba az időbe, amikor a söröző valóban csak a sörért volt.

Bajorország nevezetességei
Az átlagmagyarnak és a világon nagyon sok embernek a sör hazája nem más, mint Németország. Németország legnagyobb része Bajorország, melynek fővárosában, Münchenben, évről-évre megrendezik az egyik legnagyobb és legismertebb sörös ünnepet a világon, az Oktoberfestet. Ez a város ad otthont a sokat sejtető nevű Bier- Und Oktoberfestmuseum-nak. A Sterneckerstrasse 2. szám alatt található épület a XIV. században, az 1327-es nagy tűzvész után épült, s ma is régi fényében pompázik. A többszintes ház minden szintje, sőt még pincéje is nagyszerű program a Münchenbe látogató sörturisták számára. A városban készülő jellegzetes müncheni típusú sörök ma is nagy elismertségnek örvendenek világszerte, köszönhetően Gabriel Sedlmayernek, akinek monogramja ma is olvasható az egyik müncheni sörfőzde címerében.A betérők megismerhetik a sör mellett a város sörfőzésének történetét is, s egy külön szint foglalkozik az Oktoberfesttel is. A negyven évvel ezelőtt, Xaver Heilmannseder által létrehozott Münich Oktoberfestmuseum a világhírű fesztivál történetét meséli el gazdagon illusztrálva, képekkel, hangokkal, így egy picit mi is ott érezhetjük magunkat a forgatag közepén. Nem csoda hát, ha a kiállítás végére megszomjazunk, de azonnal kéznél az orvosság - a múzeum étterem-sörözőjében végre hamisítatlan münchner söröket fogyaszthatunk!

Belga fűszervarázs
Az utóbbi években egyre többet hallhatunk és tapasztalhatunk Belgium sörnagyhatalmi pozíciójáról. Az itt készülő sörök a világon sehol nem tapasztalható típus- és ízválasztékkal lepik meg a szerencsés kóstolókat. A belga sörmesterek német kollégáikkal ellentétben szívesen kísérleteznek különböző fűszerekkel, ami jól felismerhetővé teszi az itteni főzeteket. Amennyiben Belgiumba látogatunk, ne feledjük: ha mindennap más-más sört is iszunk, akkor sem érünk egy év alatt a belga sörök végére! Brüsszel központjában, a Grand Place 10. szám alatt található a Maison des Brasseurs, azaz a Belga Sörfőzők Múzeuma. Amint azt nevéből is láthatjuk, ez egy sörfőzdéktől, sörgyáraktól független múzeum, melyet a nagyon gazdag belga sörkultúra bemutatására és ápolására hoztak létre.A XVII. századi épület többek közt egy sörfőzdét rejt magában, így minden látogató testközelből láthatja a főzőüstöket, érlelőkádakat és kondícionáló tartályokat, megkóstolhatja az alapanyagokat és a végterméket is. Az egykori kupák, söröskorsók, üvegek és egyéb relikviák mellett szívesen elidőznek a sörínyencek és az "egyszerű" látogatók is. A múzeum azonban nem csak a dicső múlttal foglalkozik, de bemutatja az ország sörös jelenét is. Minden érdeklődő megismerheti a Belgiumban főzött sörtípusokat részletes leírással, szakértőjévé válhat az alsó- és felsőerjesztéses sörfőzés rejtelmeinek, és megtudhatja, mennyi árpalé folyik le a szomjas torkokon ott, Flamand-földön.

Kapcsolat