Jártunkban, keltünkben

Kóstolja meg a Kárpát-medence söreit a Kocsonyafesztiválon!

kocsonyafesztival.hu | 2011-02-17 11:31:40

Nincs Kocsonyafesztivál finom ételek és italok nélkül, ahol remek sörkülönlegességekkel is olthatják majd szomjukat a rendezvényre kilátogatók. Négy ország söreivel várja majd a Kocsonyafesztiválon a vendégeket a Serforrás Kft. Cseh, felvidéki, kárpátaljai és erdélyi sörfőzdék termékeit kínálja majd a saját sörei és Miskolc város marketing itala, a Korty mellett.

A sörök a napokban készülnek a Serforrás sörfőzdében, azaz Miskolcra jönnek a külföldi sörfőzők. Így a prágai Pivovarsky Dum csapata, akik a különleges ZATEC-i komlózású hagyományos cseh sörüket készítik majd el. A felvidékiek Rozsnyóról hozzák el Pivovar Kaltenecker sörüket, Beregszászt a Varga sörfőzde képviseli majd, Erdélyt pedig a Susman sörfőzde. A fesztiválon a Serforrás Kft. standján a sörfőzés hajdani eszközeinek, berendezéseinek egy része is megtekinthető majd.

A Kocsonyafesztivál minden évben nagy hangsúlyt helyez a minőségre, amit többek között a friss, gurgulázóan habzó, derűt sugárzó, kárpát-medencei sörök garantálnak majd és igazolják azt a mondást, hogy minden valamire való borász sört iszik. Legalábbis Vaskó György úr, a Serforrás Kft. és egyben a hegyaljai Soltész Pincészet tulajdonosa a Magyar Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke így tapasztalta.

A Kocsonyafesztivál italkínálatában a sörök közül nem hiányozhat természetesen majd a Korty sem, amely tokaji aszú kivonat és Hernád-völgyi maláta házasításából miskolci karsztvíz hozzáadásával készül. Üstben történő fejlődése során semmilyen íz-fokozó, mesterséges anyagot nem kap.

Vaskó György évekig bújta a szakirodalmat, külföldre járt, hogy tanuljon a németektől, csehektől, belgáktól, hogy neki is valamilyen különlegessége legyen. Adtak neki szívesen recepteket is, de azt mondták, hogy nem fogja magáénak érezni. Ezért keressen olyan alapanyagokat, amelyek csak ránk jellemző. Így született meg a Korty. A Corvinus Egyetemen az ott oktatókkal fél év alatt összehozott egy olyan aszúkivonatot, ami sörrel erjesztve teljesen új ízt, tejszerű, tömör habot és aranyló bíborzínt eredményezett. De van neki gyémánt diplomás barna söre, mézes gyömbéres, gesztenyés, almás ízesítésű, és különféle nyáriak és téliek.

Magyarországon korábban nem volt kapható hazai gyártásból származó sörkülönlegesség. A Korty az első olyan ital, amely a sör kategóriába sorolható, ám alapanyag-összetételét és íz hatását illetően eltér attól. Világhírűek a tokaji borok, jó minőségű árpa terem Borsodban, kiváló a miskolci karsztvíz. Ez a három alapanyag egy termékben egyesíti az észak-keleti régió kincseit. A Korty rubinvörös, sejtelmesen csillogó ital. A sörökénél tartósabb, dús, fehér hab díszíti. Illatában az aszúsodott szőlőszemek és a komló könnyed aromája fedezhető fel. Az ízében ötvöződnek az italok jellemzői: telt és aroma gazdag, ugyanakkor üde és szénsavas. Nem a hétköznapok itala, hanem többet nyújt annál. Különleges, egyedi termék. Mivel a Korty fehérje összetétele is eltér a tipikus sörökétől, így habstruktúrája és tartóssága is igen kedvezően alakul. Ezen értékeivel a Korty egy egyéni sörkülönlegességnek számít, megnyerve fogyasztójának mind a sör, mind a borivókat.

Kapcsolat