Sörpiaci hírek

A VM csökkentené a kis sörfőzdék által fizetendő jövedéki adót

Sörlap.Hu | 2011-05-16 09:26:09

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja a kis serfőzdék javaslatát, és fejlődésük elősegítése érdekében kezdeményezte a társtárcánál a jövedéki eljárással kapcsolatos adminisztratív egyszerűsítéseket, és a kis főzdék jövedéki adójának mérséklését, amit a vonatkozó uniós irányelv is lehetővé tesz - jelentette be Kardeván Endre, a VM államtitkára a Főzdefeszt megnyitóján.

Az államtitkár szerint kézműves sörfőzdéknek csak akkor van létjogosultságuk, ha nem az árban, hanem a különleges minőségben próbálnak versenyezni a sörgyárakkal. Ezért szakértőik együttműködésével a tárca a közeljövőben kidolgozza a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelvet. Ezzel biztosítható, hogy csak olyan sört lehessen különleges minőségűként eladni, amely megfelel a szakértők által felállított szigorúbb követelményeknek.

A sörkultúra Magyarországon még nem tart ott, mint a bor vagy a pálinka kultúrája - mondta az államtitkár, aki szerint ennek főként az az oka, hogy az emberek többsége csak a nagy sörgyárak termékeit ismeri. Szerinte egy-egy falu, vagy kisváros saját, egyedi zamatú sörére az egész település büszke, és ugyanolyan vendégcsalogató vonzerő lehet egy látványfőzde és a hozzá kapcsolódó étterem, mint egy borospince, vagy egy pálinkafőzde a kóstolóházzal.

Kapcsolat