Jártunkban, keltünkben

Sörgyári Capriccio Kőszegen

Sörlap.Hu | 2011-06-27 10:46:55

A Kőszegi Várszínház 2011 nyarán Bohumil Hrabal talán leghíresebb művét, egyben minden idők egyik legbűbájosabb történetét, a Sörgyári capriccio-t tűzte színpadra. A darabban apró történetek fonódnak egymásba, mélységes szeretettel ábrázolva a bennük szereplőket.

A Sörgyári capriccio-ból 1980-ban Jirí Menzel rendezett azóta klasszikussá vált filmet, melyben az aranyhajú, sörvedelő és pajzán fiatalasszony szerepében Magda Vásáryova, a kor bombázója volt látható. Kőszegen Maryška szerepében Radnai Csilla, valamint Pogány Judit csillogtatja meg tehetségét.

A Kőszegi Várszínház választása nem véletlenül esett Hrabalra. Az előadások eddigi helyszíne, a kőszegi vár és udvara ugyanis átmenetileg felújítás miatt bezárt, ezért új helyszínt kellett keresni.

A vártól nem messze található nagy udvaron alakítottak ki nézőteret sörsátrakkal, hangulatos padokkal. Ez a tér szinte magától teremti meg a hrabali világot. Itt elevenednek meg a régi jó ismerősök: Mariška, Pepin bácsi, Francin, és még sorolhatnánk. De nem csak a Sörgyáriban tűnnek föl ezek a figurák, hanem más Hrabal-írásokban is, mint a Táncórák időssebeknek és haladóknak címűben, vagy a Bambini di Praga 1947-ben, vagy az Őfelsége pincére voltam, Gyöngéd barbárok és így tovább.Znamenák István rendező ötlete volt, hogy a Kőszegi Várszínház idei bemutatójának szövegét több Hrabal írásból állítsa össze Lőkös Ildikó dramaturggal, és azokkal a színészekkel valósítsa meg, akik már évek óta népszerű visszatérő művészei Kőszegnek - Hollósi Frigyes, Epres Attila, Gazsó György - fiatalokkal kiegészítve.

Kapcsolat