Jártunkban, keltünkben

Megnyílt az Oktoberfest!

Sörlap.Hu | 2011-09-18 10:26:40

Több ezer, bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében - a hagyományoknak megfelelően szeptember harmadik szombatján pontban délben - megnyílt Münchenben a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest.

Az idei immár a 178-ik a Németországban és a világ több más országában - köztük a magyar sörkedvelők körében is - nagy népszerűségnek örvendő fesztiválok sorában. Az Oktoberfestre több mint 6 millió látogatót várnak.

A hagyományoknak megfelelően az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude több kalapácsütéssel verte csapra, majd - ugyancsak a hagyományokat betartva - átnyújtotta az első frissen csapolt korsót a tartomány miniszterelnökének, Horst Seehofernek. A szociáldemokrata polgármester és a konzervatív tartományi kormányfő - a soron következő bajor választások két riválisa - a tömeg ujjongása közepette koccintott egymással.A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi látogatói rekord. Izgalommal találgatják ugyanakkor az időjárás alakulását. Az elmúlt években ugyanis több alkalommal fordult elő, hogy az ítéletidő miatt az Oktoberfesten nem is annyira a sör, mint inkább a forralt bor volt a "sztár".

A szombati megnyitó napján kellemes idő fogadta a vendégeket, és az előrejelzések is kedvezőek. Remény szerint a tavalyi, csaknem 6 és fél millió korsó sörnél több fogy el, függetlenül attól, hogy az ár korsónként - azaz literenként - 9 euró fölé emelkedett.A szervezők reményei szerint az október 3-ig tartó fesztivál hangulatát nem rontja az sem, hogy immár érvényben van a szigorú dohányzási tilalom. Ez pedig azt jelenti, hogy rágyújtani csak rendkívül kevés - és elkülönített - helyen lehet.

Kapcsolat