Sörpiaci hírek

Az ízesített sörökre is kivetnék a chipsadót

Sörlap.Hu | 2011-10-07 09:24:06

Alig egy hónappal a chipsadó hatályba lépése után a kormány máris emelné a mértéket, valamint új termékeket is bevonna az adóköteles termékek közé. A parlament előtt lévő 2012-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy a korábban becsült húszmilliárd helyett jövőre már harmincmilliárd forint bevételt vár a kormány az népegészségügyi termékadóból.

A kiszivárgott információk szerint 25 százalékkal emelnék az energiaitalok, sós termékek, előre csomagolt cukrozott termékek és az ételízesítők adóját. A tervek szerint az adóköteles termékek közé kerülnének az utóbbi időben népszerűvé vált alkoholos üdítők, az ízesített sörök, illetve a kávé is.

A tervezet szerint az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítők után 100 forintot kellene fizetniük a gyártóknak, literenként. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Kapcsolat