Jártunkban, keltünkben

Szent Patrik napi parádé Budapesten

Sörlap.Hu | 2012-03-06 09:12:44

Nemsokára itt a Szent Patrik napi ünnepség, melyet a világ számos városában vidám ünnepléssel köszöntenek: New Yorkban például karnevál lesz, Chicagoban meg akár még a folyót is zöldre festik ebből az alkalomból, de az ünnep fő központja természetesen Írország, ahol egész nap felvonulások, sörözések és vad bulik lesznek. A tavalyi sikeres budapesti móka után pedig idén is folytatja a főváros az ír-magyar kapcsolatok ápolását.

Jogosan merül fel a kérdés: kicsoda is ez a Szent Patrik? Ő Írország védőszentje, akinek voltaképpen a halálát "ünneplik", de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, ezen a napon az írek magukat ünneplik, az államukat, a nemzetüket - ráadásul ez az egyetlen saját nemzeti ünnepük.



Ilyenkor hordószámra folyik a Guinness sör, felvonulásokat tartanak karneváli hangulatban, szól az ír népzene, és mindenki zöldbe öltözik, hogy hódoljon Paddynek, az ír nemzetnek, az ír hagyományoknak, a manóknak, a tündéreknek, a szivárvány végén elásott kincses ládának, a háromlevelű lóherének - azaz mindennek, mi Írországhoz köthető.

A budapesti felvonulás során szeretnék megdönteni az egy helyen található kis manók, "Leprechaun"-ok Guinness Világcsúcsát is, az ehhez szükségez jelmez az Ír Magyar Üzleti Kör weboldalán, illetve a Facebookon található. Jó szórakozást!

Kapcsolat