Jártunkban, keltünkben

Főzdefeszt Miskolcon!

Sörlap.Hu | 2012-03-08 14:07:36

A Főzdefeszt idén sem hagyja kézműves sör nélkül a sörivó népet. A tavalyi fesztiválokon bebizonyosodott, hogy óriási az érdeklődés a magyar kézműves sör iránt, ezért elhatároztuk, hogy a fővároson kívül is megmutatjuk, mit tudnak a sörfőzőink. A 2012-es fesztiválsorozat első eseményét március 16-17-én, Miskolcon tartjuk meg, a központi fekvésű Szinva Teraszon, a Szinva patak partján, a nevezetes Kortyolda előtt, ahol nyolc magyar kézműves sörfőzde mutatja be 24 sörkülönlegességét, köztük két olyan sörrel, amit még soha sehol nem ihatott a közönség.

Rossz idő esetén a fesztivált áthelyezzük a szomszédos Széchenyi utca 36. szám alá, a Főzdefeszt ideiglenes sörkóstoló helyiségébe, a volt papír-írószerboltba. A Széchenyi utcában a Főzdefeszt ideje alatt a Magyar Portékák Vására fog zajlani.

A 2012-es év első Főzdefesztjének apropóját az adja, hogy március 13-án a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete nyolcadszorra rendezi meg a Miskolci Nemzetközi Sörversenyt, Magyarország egyetlen igazi sörversenyét, melyen a magyar főzdék mellett hagyományosan a környékbeli országok sörfőzdéi is részt vesznek. A sörversennyel párhuzamosan sörszakmai konferenciát is tartanak Miskolcon, a Hermann Ottó Múzeumban, ami az elmúlt évekhez hasonlóan körüljárja a sörfőzés történeti, egészségügyi, kulturális, és gasztronómiai aspektusait is - nem kizárólag szakmabeliekhez szóló nyelven.

Az elmúlt évben annyi minden megváltozott a magyar sörfőzésben, hogy ehhez a versenynek is alkalmazkodnia kellett - ezen az idei versenyen már a nagy magyar sörgyárak is neveznek, és külföldről is új szereplőket hívtunk meg, valamint az értékelést és a zsűri összetételét is, hogy tükrözze az újonnan felnövő sörértő generáció értékrendjét is. A versenyre összesen 27 sörfőzde nevezett be 66 féle sörrel. A sörverseny eredményét március 16-án, a miskolci Főzdefeszt nyitóakkordjaként megtartott eredményhirdetés során jelentjük be a sajtónak és a nagyközönségnek.

A vidéki Főzdefeszteken arra törekszünk, hogy egyrészt megismertessük egy-egy várossal a saját régiójának sörfőzését, másrészt megmutassunk valamit az ország legjobbjaiból is, így Miskolcon is elsősorban a hazai pályán kiemelkedő borsodi sörfőzés mutatkozik be.

A miskolci Főzdefeszt résztvevői:

Borsod megye után a hazai sörfőzés második legfontosabb központja Pest megye, ahonnan három sörfőzde is érkezik Miskolcra bemutatkozni: A Főzdefeszt színpadán eközben a miskolci kocsmazene és örömjazz legjobbjai szórakoztatják a sörkóstolókat.

Kapcsolat