Jártunkban, keltünkben

Miskolci Nemzetközi Sörverseny és Tudományos Konferencia

Sörlap.Hu | 2012-03-09 08:39:59

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete 16 éve minden második évben megtartja a Miskolci Nemzetközi Sörversenyt, melyen a régió legjobb kisüzemi sörei mérettetnek meg. Ebben a 16 évben sok minden történt itthon és a régióban, volt fellendülés is és válság is. Ma minden szempontból különleges időket élünk. Miközben Európa és hazánk gazdasága gyengélkedik, a vásárlóerő csökken, a kisüzemi sör iránti kereslet megnövekedett. Ma már divatos szóval "kézműves sörnek" nevezzük a kis főzdék söreit, és a tavalyi év során a kézműves sör gasztronómiai jelenség lett, és kedvelt fesztiváltéma.

A frissen felnövő tudatos fogyasztói rétegnek nem mindegy milyen sört iszik, azt ki készítette, hol és milyen körülmények között, és az sem mindegy, hogy fogyasztói döntésével hová teszi a pénzét. A tudatos fogyasztót azonban információval kell ellátni, ezért most különösen fontossá vált minden megmérettetés, elismerés, díj, így első helyen a Miskolci Nemzetközi Sörverseny.

Mivel a kézműves sör megtalálni látszik a maga helyét a minőségi sörpiacon, ezért nem kell többé harcban állnia a más kategóriákban versenyző nagyüzemi sörgyárakkal. Így a szervezőbizottság az idei sörversenyre a hazai nagyüzemi sörgyárakat is meghívta. Külföldről is új főzdéket hívtak, abban a reményben, hogy a régión túl Bajorországból, Olaszországból és az USA-ból is érkeznek nevezők.

A fentiek fényében bízunk benne, hogy az idei sörverseny az eddigieknél is izgalmasabb, tartalmasabb lesz, eredményeit még többen követik majd, és azoknak komoly hatásuk lesz a piacra.

A nemzetközi sörversennyel egy időben a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szervezésében idén is megtartják a IV. "Iszom a sört, szívem mámorban fürdik" - Epizódok a sörgyártás és sörfogyasztás múltjából című tudományos konferenciát a Hermann Ottó Múzeumban, amire nem csak a szakmabelieket, de érdeklődő civileket is szívesen látnak.

A konferencia programja:

  1. Demmel József tudományos munkatárs, Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete, Békéscsaba: Nemzetépítés és sörfogyasztás
  2. Fazekas Csaba igazgató, Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézete, Miskolc: Selmecbányai diákhagyományok
  3. Vaskó György elnök, Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, Miskolc: Kényszervállalkozóktól a kényszervállalkozókig
  4. Mihalik Béla igazgató, Jezsuita Levéltár, Bp.: A szendrői kocsmaháború, 1671-1672
  5. Katona Csaba tudományos munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézete, Bp.: A cseh- és morva sörfőzés a 19. században
  6. Fiziker Róbert tudományos munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézete, Bp.: A sörgyártás kezdetei Sopronban
  7. Martin Imre vendéglős, Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház, Bp.: Kis sörfőzdék Csehországban: Primátor, Bernard, Ferdinánd
  8. Veres László ny. múzeumigazgató, Herman Ottó Múzeum, Miskolc: Sörösüvegek, söröspoharak, söröskorsók

Kapcsolat