Jártunkban, keltünkben

Vallanak a söröskorsók

Sörlap.Hu | 2012-06-08 17:48:25

Vallanak a söröskorsók címmel nyílt kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán június 7-én. Az őszig látható tárlat fotókkal és egyéb dokumentumokkal kiegészítve mutatja be a sör fogyasztására szolgáló egyedi ivóedényt, a söröskorsót és hirdeti a sörfogyasztás mára már jószerivel letűnt nemes kultúráját.

A kiállításon megtekinthető söröskorsók egy része csupán dísztárgy volt, egy részüket viszont használták, jó eséllyel itt élő elődeink emelgették őket - mondta megnyitóbeszédében Vert József, a Pécsi Sörfőzde Zrt. gasztrofejlesztési vezetője. Az elegáns kupa a sör elegáns fogyasztását is szolgálta. A korsókat a 1900-as években a söntésben nevesítve tárolták, amikor a törzsvendég betért, abba csapolták a nedűt - fogalmazott Vert. Egy nagykereskedő például egy díszes korsóval is kifejezésre juttatta társadalmi hovatartozását.A kiállítás söröskorsói nem csak a sör fogyasztásának kultúrájáról vallanak, vallanak a pécsi vendéglátás történetéről is - tette hozzá a vezető, számos közülük ugyanis már letűnt helyekről származik, olyanokból, mint amilyen a Vadászkürt, a Hét fejedelem vagy a Fehér Farkas volt.

A kiállított tárgyak a Söröskorsó és Pohárgyűjtő Egyesület egyedi példányai, de a Pécsi Sörfőzde ivóalkalmatosságai is helyet kaptak a tárlatban. A söröskancsók mellett a sör főzéséhez, fogyasztásához kapcsolódó, a múlt század első negyedéből származó archív fotók, plakátok és dokumentumok teszik teljessé a tárlatot. A kiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik, köztük rendhagyó tárlatvezetések, filmvetítések, sör- és gasztronómiai bemutatók lesznek a későbbiekben.A kiállító teremben különböző formájú, anyagú és űrméretű díszes, egyedi kriglik tucatjai fogadják a látogatókat. Az üvegből, kerámiából, fémből, agyagból készült alkalmatosságok között fellelhetők szecessziós, Zsolnay-korsók is, illetve a bányászat dicső múltját hirdető ivóedények is. A tárlat üzenetét talán a legjobban egy, a múzeum előterében kiállított plakát foglalja a legjobban össze: vigyázzunk a Földre, hiszen ez az egyetlen hely, ahol van sör.

Kapcsolat