Jártunkban, keltünkben

Vasárnapig dübörög a Miskolci Sörfesztivál

Sörlap.Hu | 2012-09-06 20:15:15

Ünnepélyes keretek között, a Csík zenekar koncertjével vette kezdetét csütörtökön este a Miskolci Sörfesztivál a Miskolc Színpadon, a Népkertben. A koncertet megelőzően a megjelenteket Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Richard Raši, Kassa főpolgármestere és Hajdú Péter, a televíziós személyiség a rendezvény egyik megálmodója köszöntötte.

Már a délutáni óráktól egyre több érdeklődő látogatott ki a Sportcsarnok elé, volt, aki a programok iránt érdeklődött, volt aki a jegyváltás előtt először kívülről szemlélte meg a fesztiválnak otthont adó Népkertet, és persze olyanok is szép számmal, akik már négy, öt óra tájban jegyért álltak sorba. Odabent, a "sörvárosban" pedig már a délután négy órai kapunyitástól kezdve volt minden, mi szem-szájnak ingere - persze leginkább sör, üdítők, sörkorcsolya, és az elmaradhatatlan miskolci perec és kolbász.

Aztán háromnegyed hétkor -a Csík zenekar fellépését megelőzően - hivatalosan is megnyitották a Miskolci Sörfesztivált. Kriza Ákos polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Miskolc újabb fesztivállal gazdagodott, reményét fejezte ki, hogy a vasárnapra bebizonyosodik, ez Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb sörfesztiválja.
- Az acélváros újból tündököl, Miskolc újra fesztiválváros lett. Gasztronómiai, kulturális fesztiválok, rendezvények sokasága várj mindenkit városunkban egész évben, és a új, megújuló rendezvényeink bebizonyították, van is igény ezekre, rengetegen voltak kíváncsiak akár az Operafesztivál programjaira, ezen belül az ingyenes Toscára, az Avasi Kilátónál - emlékeztetett Kriza Ákos.

Hangsúlyozta, jövő héten pedig kezdődik a CineFest, Közép-Kelet-Európa legnagyobb filmfesztiválja, mely iránt szintén egyre nagyobb az érdeklődés, évek óta rengetegen vannak a programokon és kísérőrendezvényein. Kriza Ákos buzdított mindenkit, hogy kóstolja meg a szinte mindenhol kapható miskolci sörperecet, és az egyetlen haza szerzetesrend, a pálosok receptúrája alapján elkészült miskolci kolbászt. Mint mondta, a program remek alkalom arra is, hogy előre tekintsen a következő évre is, ezt pedig úgy teszi, hogy testvárosunk, Kassa, jövő évi programjait népszerűsítse. Ismert, jövőre Kassa lesz Európa Kulturális Fővárosa - a programokhoz egyébként Miskolc is csatlakozik, s mint arról délután a minap.hu is beszámolt, a két város vezetője éppen ma délután írt alá együttműködést, melynek értelmében közös munkába kezdenek, hogy erősítsék egymást a kultúra és a turizmus területén.

Richard Raši, Kassa főpolgármestere minden kassai sörbarát nevében köszöntötte először a miskolciakat és a Miskolci Sörfesztiválon megjelenteket.
- Nálunk, Kassán van egy mondás, mely szerint "ahol sör folyik, ott vidám élet folyik". Ez a fesztivált is látva nagyon igaz ez, hiszen jókedv, és derű van körülöttünk mindenhol - mondta Richard Raši.

Ezt követően Kassa főpolgármestere meghívott mindenkit a következő évre Kassára, a jövő évi programokra, s örömét fejezte ki, hogy a két város ilyen jól együtt működik - a Miskolci Sörfesztivált ugyanis Kassán szintén számtalan helyen, óriás plakátokon, rendezvényeken népszerűsítették.

Hajdú Péter, a rendezvény egyik megálmodója felelevenítette néhány mondatban a Miskolci Sörfesztivál születésének körülményeit, s örömét fejezte ki, hogy már a rendezvény első programjaira is sokan kilátogattak.
- A fesztivál ötlete tavaly született meg, miután Münchenben jártunk egy hasonló rendezvényen. Akkor még nem tudtuk melyik városban is legyen a fesztivál azonban egy barátom, üzlettársam, aki miskolci felhívta a figyelmem a városra, azt mondta, itt sikeres lehet a rendezvény és Miskolc vezetése is örömmel fogadta azt - hangsúlyozta Hajdú Péter.

Emlékeztetett, a rendezvény négy napján több mint 43 fellépő válja majd egymást a színpadokon. A köszöntőket követően a Miskolc Színpadon a Csík Zenekar kezdett játszani, ekkor a sportcsarnok előtt már javában zenélt Bangó Margit, a Sportcsarnokban pedig a Sztrapacska Blues Bandet követően a Belga lépett színpadra. A csütörtöki este folyamán fellép még egyebek mellett a Magna Cum Laude és a Kiscsillag is, de az elkövetkezendő három napban - a teljes igénye nélkül - itt lesz még az R-Go, a Piramis, a Hooligans, Lagzi Lajos, Kökény Attila, Zoltán Erika, a Boney M, a Modern Talking és Mr. President is.

Kapcsolat