Sörpiaci hírek

Sörfőzés: kevesen élnek a lehetőséggel

Sörlap.Hu | 2012-10-16 13:10:51

Év eleje óta bárki főzhet otthon sört, ha bejelenti az adóhatóságnak. A lehetőséggel kevesen éltek, van olyan régió, ahol senki sem.

2012. január elseje óta bárki főzhet otthon sört, az egyetlen megkötés, hogy minden alkalommal be kell jelenteni. Az országban eddig mindössze 80 adatlapot töltöttek ki. A legtöbb bejelentés a főváros környékéről érkezett, de van olyan országrész, ahol egyáltalán nem éltek a lehetőséggel.

A dél-dunántúli régióban nem volt ebben az évben, a liberalizálás óta bejelentés. Ennek több oka is lehet. Egyrészt az, hogy valószínűleg nem tudnak róla az emberek, hogy be kell jelenteni, illetve akik tudnak róla, ők meg esetlegesen félhetnek az ellenőrzésektől - közölte Bús Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Dunántúli Főigazgatóságának szóvivője.

"A sörfőzésnek nincs olyan kultúrája, mint a bor vagy a pálinkának. Ez az egyik ok. A másik ok pedig az alapanyag" - mondta el Kiss Lászlóné, a Dombóvári Sörfőzde társtulajdonosa, azt fejtegetve, hogy sokan miért nem próbálkoznak meg a házilagos főzéssel.

Azok, akik bejelentés nélkül főznek sört, és lebuknak, nemcsak több százezer forintos bírságra számíthatnak, de a berendezést és az elkészült italt is lefoglalják.

Kapcsolat