Sörlap hírek

Drágább lesz a sör felvidéki szomszédunknál

Sörlap.Hu | 2013-01-03 10:22:12

A sör kedvelői idén kicsit többet fognak fizetni kedvenc italukért, a nagy szlovákiai gyártók ugyanis áremelést terveznek. Ettől azonban még valószínűleg nem szoknak át a borra.

A Sme napilap értesülései szerint a Heineken, mely Ógyallán gyártja a sört, január 28-tól átlagosan 3,7 százalékkal emeli az árakat. 2012-ben ugyanis emelkedett a sörárpa ára, és nőttek az energiaárak, valamint a csomagolóanyagok árai is. A gyártó sörei ezért fél literenként 1-2 centtel lesznek drágábbak, a leginkább pedig a PET palackos, illetve a 0,33 literes sörök ára nő majd.

A Topvar is áremelést tervez, ám a sörgyár egyelőre nem árulta el, mennyivel. Az árkalkulációnál Miriam Šramová szóvivő szerint figyelembe veszik majd a gyártási kiadások megnövekedését.

A gyártók már felvették a kapcsolatot a nagy áruházláncokkal is, ám egyelőre még nem ismertek a megegyezés részletei, ugyanis a tárgyalások még nem zárultak le. Martina Kovacs, a Billa üzletlánc menedzsere azonban annyit elárult: a legkeresettebb sörök árai nőhetnek majd a legkisebb mértékben. Martin Gätner, a Kaufland szóvivője szerint az áremelés a kisebb szlovákiai gyártók viselkedésére is hatással lehet majd.

A napilap szerint azonban például az Urpiner sörgyár ki akarja használni a nagyok áremelését, és a közeljövőben nem emeli az árakat. Ľubomír Vančo, a Besztercebányai Sörfőzde alelnöke erre a lépésre hívta fel a többi kisebb gyártót is.

Kapcsolat