Sörpiaci hírek

Természetben fizet osztalékot a német sörfőzde

Sörlap.Hu | 2013-02-19 15:53:47

Németországban tavaly 96,5 millió hektoliter sört adtak el, melynek jelentős szegmensét adták a különböző helyi kis- és mikro sörfőzdék. Az ország lakossága 82 millió fő, így egy német lakosra közel évi 118 liter jut a folyékony kenyérből. Az ország északi Schlesswig-Holstein szövetségi tartományban levő Grönwohlder Hausbrauerei ezt igyekszik kihasználni olyan módon, amivel a nagy konszernek nem tudnak versenyezni.

A sörfőzde úgy gyűjt tőkét, hogy lakossági részvényeket bocsát ki, és az osztalékot - amely korántsem megvetendő, mert tíz százalék a befektetett tőkére, azaz a részvény árára vetítve - sörben fizeti. Egy részvény ugyan 1000 euró, de ezért évente 100 euró értékű sör jár, konkrétan nyolc ládányi, ládánként 20 üveg sörrel. És ez még nem minden! A részvényesek ugyanis ingyenes sörfőző-szemináriumon is részt vehetnek, valamint ebéddel és ingyen sörrel kedveskednek nekik az éves rendes közgyűlésen, ahol az utóbbihoz kapnak ajándékba egy eredeti márkás söröspoharat is.A gyár jelenlegi tulajdonosa nagy terveket dédelget, terjeszkedni szeretne, ezért döntöttek a kibocsátásról. Mivel a bankok nem sietnek a kisebb, induló cégeket hitelezni, inkább a lelkes helyi rajongókra építenek. A sörosztalék egyébként ugyanúgy adóköteles, mint a normál, a német tőzsdei cégek közül azonban egyik sem fizet ilyen magas osztalékot a részvényárra vetítve. A jellemző inkább 1-5 százalék között van, bár néhány cég 7-8 százalékig is elmegy - derül ki a Dividendenchecker adataiból.

Az ötlet korántsem egyedi. A Bodeni-tó közelében fekvő Königseggwald sörfőzőjét, a WalderBräu AG-t is lakossági részvények segítségével mentették meg a csődtől. A sörbarátok 500 eurós részvényeket jegyezhetnek, fejenként korlátozott mennyiségben (50 darabig), az osztalékot itt is sörben fizetik. Annyira népszerű lett az ötlet, hogy ma is várólistán tülekednek a helyi sörrajongók a megvásárolható részvényekért. Új személy ma már csak akkor juthat feljebb a sorban, ha a régiek közül valaki eladja a papírját.A bajorországi Bürgerbräu Wolnzach AG 1999-ben eleve lakossági összefogással jött létre részvénytársaságként, és kezdettől fogva sörben fizeti osztalékát. Azóta már egy sikeres tőkeemelésen is túl van, a napokban 1180 új részvényes jegyzett a papírjaiból. nyilván a hasonló részvények nem igazán alkalmasak pénzügyi befektetésként, megtakarításként, inkább a lelkes sörfogyasztók és lokálpatrióták számára jelentenek hasznos befektetési lehetőséget.

Németországban egyébként több mint egy tucatnyi kisebb sörfőzde van tőzsdén.

Kapcsolat