Jártunkban, keltünkben

5. Főzdefeszt - Weizen Terror

Sörlap.Hu | 2013-05-21 12:22:10

A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár, abbahagyjuk, és ünnepeljük minden hűtőgépek atyját, Carl von Lindét!

A marketingszakemberek évtizedek óta azzal terrorizálják a világot, hogy a napsütéshez, tengerparthoz és a fiatalsághoz valami túlárazott híg világos sört kell inni, ráadásul jéghidegen, hogy ne érezzük a kellemetlen mellékízeket.

Elegünk van belőle, hogy minket terrorizálnak, most már inkább terrorizálnánk mi is egy kicsit: meg fogunk győzni róla, hogy a nyár söre a búzasör - méghozzá a bajor Weizen (ejtsd: vájcen)! A búzasörben valóban ott van a napfény íze, de van ott még más is: a citromé, a lime-é és más citrusos gyümölcsöké, tehát teljesen felesleges, sőt ártalmas még plusz citromot tenni bele! A citromkarika nem más, mint olcsó marketingfogás, amivel a nem elég jó búzasöröket is ihatóvá tesszük, ugyanazzal a mozdulattal, amivel szódát spriccelünk a kocsisborba. A hatása viszont rosszabb: kb. olyan mintha megcukroznánk a baklavát.

Noha a legendás bajor búzasör jórészt magyar búzából készül, itthon eddig nem terjedt el a búzasör-kultusz, ám ez most változni látszik, és a sörfőzőink egyre-másra állnak elő a jobbnál jobb búzasörökkel. A három előfutár, a Kárpi Félbarna Búzasör, a Palóc Búza és a Mályi Sörfőzde búzasöre már tavaly is kóstolható volt, ám most új versenyzők léptek színre.

2013 első új főzdéje, a Legenda, ami meglepően komplett szortimenttel állt elő, már nem engedhette meg magának, hogy ne főzzön búzasört - a Six Finger Weisse egy minden igényt kielégítő, kellemes mindennapi búzasör. A tavalyi Év Sörfőzdéje, a Bors ismét mert másképp gondolkodni és egy nem mindennapi húzással mézes búzasört készített, amit nem is igen lehet beilleszteni semmiféle létező kategóriába: ez a Marian Maid!

A tapolcai Stari egyre elegánsabb söröket főz, az új búzasörük, a Stari White Horse búza ezt az irányt koronázza meg egy hibátlan, könnyű nyári weissbierrel. A másik idén nyitott főzdénk, a tavaly még csak gerillaként ismert kiskunhalasi Hopfanatic sem tétlenkedett, és egy rá jellemző merész húzással megfőzte az első amerikai-komlós bajor stílusú búzasört, az illatos fehér White Hops-ot! Ahogy eddig megszokhattuk, az V. Főzdefeszten is folytatódik a magyar kézműves sörfőzdék felfedezése, idén két új versenyzőnk is van. Csongrád megyéből érkezik a zsombói Häfen sör, egy klasszikus kisvárosi ivósör, és annak exkluzív vörös változata. A zsombóit a Krúdy Gyula utcai Blues Pub előtt kell keresni.

Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy az utolsó feltérképezetlen budapesti sörfőzdének is szorítottunk helyet. A becsületes barnasöréről ismert aranyhegyi Lehmann sörfőzde söreit a Krúdy Gyula utcai Fiktívben kóstolhatjuk!

A Főzdefeszt egyik alapítója, az első magyar gerilla, a Csakajósör boltot is vezető Armando ismét újrarajzolta a Grabancot. A Grabanc új változata a Grabanc Hopaocolypse, ami több mint 20 fajta újvilági komlóval készült.

Az egyik legjobban muzsikáló magyar kézműves sörbrand, a Köleses hosszú idő után új változattal jelentkezik: a Főzdefeszt közönsége kóstolhatja először a Mézes Köleses sört. Az egyre ambiciózusabb magyarhertelendi Kapucinus egy erősen komlózott, nagy alkoholtartalmú vörös sört mutat be, a Söröstyént. Az egyre sikeresebb csepeli Rizmajer egy szezonális erőssörrel, a Rizmajer Maibockkal köszönti a fesztivál vendégeit.

Az egy évvel ezelőtti Főzdefeszt a "Dawn of the Guerilla" alcímet kapta, akkor a gerillasörfőzők megjelenését ünnepeljük, azóta sok minden történt, a nap már a delelőn áll, az első gerillák némelyike főzdét alapított, és megjelent a gerillák második nemzedéke, a Bázis Gerillafőzde a whiskymalátás sörével, a Tibeer, a nagysikerű Duvel-klónnal, a Dühössel, a Sörök a Möszjő Vedréből, a díjnyertes porterével, a Mrs. Wheelerrel. Mindezeket Budapest első kézműves sörös romkocsmájának, az Élesztőnek a standján keressétek a Mikszáth téren.

És, ami az 5. Főzdefeszt egyik legjobb híre: feltámadt a Fekete Bárány, a Csobánkai Kézműves Sörfőzde zseniális oatmeal stoutja, ami tavalyi rövid pályafutása alatt Magyarország egyik kedvenc sörévé avanzsált. Most ismét lehet ismerkedni vele!

A fent említett Legenda meglepően sokféle sört főz, így a búza mellett két új sörrel is jelentkezik, a Jokerface nevű amerikai IPA-val és egy Tripla X nevű 12%-os belga trappista sörrel.

2013 tavaszán a kézműves sör határozottan betette a lábát a pesti vendéglátás ajtaján. Ma már nem igazán lehet követni, hol árulnak csapon vagy üvegesben kézműves söröket, és jó pár hely nyílt, ami kifejezetten a Főzdefeszt közönségének szól. A Főzdefeszt sem akart kimaradni a kocsmanyitási hullámból, ezért megnyitottuk a Léhűtőt, és a feszten a Léhűtő viszi majd a fesztiválstandot, ahol a fesztivál legjobb búzasöreit lehet majd kapni, valamint a Főzdefeszt hatüveges sörcsomagját, azoknak, akik haza akarják vinni a kóstolást.

Miközben az egész város kocsmatérképét átrajzolja a kézműves sörforradalom, a Mikszáth tér sem maradt érintetlen. A téren megnyitott a Lumen kávézó sörözője, a Lumen, ami csak kézműves söröket árul a mindennapokban, illetve mellette végre megnyílik a mostoha sorsú Mixart, a város egyik leggyönyörűbb belső udvara Szezon kert néven, ahol a Palóc sörfőzde söreit kóstolhatjuk majd. A Szabó Ervin téren végre csatlakozik a Főzdefeszthez a Prága kávézó, ami cseh sörökkel fog villantani. Mellette persze ott lesznek a fővárosban kibontakozó cseh-sör őrület zászlóvivői, angol sörök és most először a fenomenális belga sörök is képviseltetik magukat!

Idén, ha minden igaz, két magyar kézműves cidert is be tudunk mutatni: a Czider már kapható egy-két helyen, az Almacid most lép színpadra! Ismét lesznek sörkoktélok, és sördesszert kínálat terén is haladunk: a Grabanc mellett sörfagylalt is lesz: IPA és Imperial Stout ízekben, illetve gyümölcssörökből készült jégkása!

Itt a nyár, mindenki azonnal menjen búzasört inni, és ha valakit citromkarikán kapunk, kiverjük a kezéből. Welcome to Weizen Terror - Főzdefeszt 5!

5. Főzdefeszt
2013. 06. 07 - 09, Budapest, Mikszáth Kálmán tér - Szabó Ervin tér

Kapcsolat