Sörlap hírek

Nem mind sör, ami annak látszik

Sörlap.Hu | 2013-05-22 07:45:18

Módosították a Magyar Élelmiszerkönyvet. Mostantól sör helyett sörkeverékként, sörmixként vagy sörtartalmú italként lehet árulni a mostanában egyre divatosabb és kelendőbb ízesített söröket.

A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvének módosítása szerint ezentúl nem lehet "sör" néven forgalmazni olyan terméket, amely úgy készül, hogy az érlelést, szűrést követően bármilyen anyagot hozzáadnak, és így megváltozik a jellege, íze, illata, színe, tehát lényegében egy új termék jön létre.

A kormany.hu tájékoztatása szerint az ilyen termékek neve akkor tartalmazhatja a "sör" kifejezést, ha a gyártó a fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a sör csupán a készítmény egyik alkotóeleme. Így lehet majd például sörkeveréket, sörmixet vagy sörtartalmú italt árulni.

A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvének módosítását az indokolta, hogy az utóbbi időben több olyan termék is megjelent a piacon, amely az irányelv által szabályozott termékcsoportba nem sorolható be.

Az irányelv módosításával egy időben jelent meg a "Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörök" irányelv. Ez a kifejezetten magasabb minőségi kategóriába sorolható, különleges sörökre vonatkozó szabályozás jelentősen korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát, illetve meghatározza a magasabb minőségi elváráshoz tartozó beltartalmi értékeket, például a minimális eredeti extrakt- és alkoholtartalmat.

Az irányelv azt is rögzíti, hogy a különleges minőségű söröket milyen csomagolásban lehet forgalmazni - olvasható a kormányzati hírportálon.

Kapcsolat