Sörlap hírek

Újjáéledő sörkultúra Szolnokon

Sörlap.Hu | 2013-05-28 16:02:43

Szolnok városa 2014-ben két kiemelt turisztikai látványossággal is gazdagodik. Ezek egyike az egyedülálló interaktív sörmúzeum és kulturális tér, amely nem csak a város turisztikai kínálatát gazdagítja egy nívós attrakcióval, de a sok éve szunnyadó szolnoki sörgasztronómiának is lendületet ad majd. A projekt gazdája, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. mintegy 500 millió forintos Európai Uniós támogatásból hozza létre a Söráriumot, amelynek a megnyitása 2014 tavaszán várható.

A Szolnoki Városfejlesztő Zrt.-t 2008-ban hozta létre a város önkormányzata azzal a céllal, hogy egy dedikált szervezet hatékonyan valósítsa meg a városfejlesztést. A 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő szervezet eddigi tevékenységét olyan sikeres projektek jelzik, mint a Szolnok épül, a Szolnok, a Tisza fővárosa és az ennek keretében elkészült gyaloghíd, vagy éppen a Tisza-parti Rosarium.

A részvénytársaság szakemberei tisztában vannak vele, hogy a város versenyképességének növelése megköveteli Szolnok turisztikai értékeinek fejlesztését és ápolását is. Ennek szellemében 2012-ben elkészült a város turisztikai stratégiája, egyúttal több turisztikai vonzerő koncepciója is kidolgozásra került. A szervezet olyan kulturális attrakciók létrehozását tűzte ki célul, amelyek segítik a város felé irányuló turisztikai érdeklődés növelését, a hagyományok megőrzését és a kulturális értékek fejlesztését.

A kiemelt turisztikai attrakciók egyike a Reptár, egy részben kültéri repülőgép-múzeum, ez lesz Szolnok város turisztikai attrakcióinak zászlóshajója. A másik kiemelt fejlesztés a Sörárium, egy olyan Magyarországon egyedülálló múzeum, amely sörgasztronómiához kötődő gasztrokulturális tematikát dolgoz fel, innovatív technológiai elemek felhasználásával. A tematikus kiállítóterek kiegészülnek látványsörfőzdével, ahol a látogató részese lehet a sörfőzés folyamatának, és a múzeum szerves részét képező Látványsöröző és panoptikumban a korabeli gasztronómiai kínálattal együtt meg is kóstolhatja a helyben készült kézműves italt. A múzeum szigorúan ismeretterjesztő, gasztrokulturával foglalkozó bemutatóhely, ahol a hagyomány, a tradíció és a kultúra habos nedűje is megjelenik..

A városfejlesztésben nagy szerepet játszik ez a projekt, hiszen a Városháza alatt található, hosszú évtizedek óta felújításra szoruló pincében alakítják ki a Söráriumot. Így tehát az új múzeummal együtt egy műemlék jellegű épület hosszú ideje húzódó rehabilitációja is megvalósul. A 100%-ban Európai Uniós forrásból megvalósuló projekt nem titkolt célja, hogy a turisztikai kínálat színesítése mellett érdekes gasztrokulturális elemmel bővítse Szolnok főterét, ezzel is növelve a városközpont vonzerejét, mely következtében a helyi kereskedők, szolgáltatók növekvő forgalomra számíthatnak.

A Sörárium megvalósításához szükséges engedélyes tervek már elkészültek, a kivitelezési munkálatok várhatóan 2013 októberében kezdődnek, a múzeum megnyitása pedig 2014 tavaszán várható.

Kapcsolat