Sörlap hírek

Megválasztották a legjobb szlovákiai söröket

Sörlap.Hu | 2013-06-14 11:22:42

A legjobb szlovákiai söröket díjazta csütörtökön a Szlovák Sör- és Malátagyártók Szövetsége (SZVPS). 67 sör közül választották ki a legjobbakat több kategóriában. A rendezvény fővédnöke Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter volt, a társszervezői pedig az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet, valamint a Szlovák Műszaki Egyetem Kémiai és Élelmiszer-biológiai Kara.

A 10 százalékos világos sör kategóriáját a Steiger sörgyár nyerte meg tízes csapolt sörével. A 12-esek között a Topvar győzött a 12 százalékos Šariš világosával, barna és félbarna sörök kategóriáját pedig a Heineken nyerte a barna Aranyfácánnal. A kevert és ízesített sörök kategóriájában szintén a Heineken győzött a Corgoň Radler Citrus-szal.

A kis éttermi sörfőzdék három kategóriában mérkőztek meg egymással. A világos alsó erjesztésű sörök 12 százalékos kategóriájában a Kastelán vállalat győzött a Thurzo elnevezésű sörével. A barna és félbarna alsó erjesztésű sörök között a Pozsonyi Polgári Sörfőzde (Bratislavský meštianský pivovar) Bratislavský Bubák 12% elnevezésű itala diadalmaskodott. A felső erjesztésű sörök között a Victoria Weizen 13% nyert, melyet a Victoria Turóci Sörház (Turčiansky pivovarnícky dom Victoria) gyárt.

Júlia Hurná, a SZVPS elnöke szerint a sörfőzésnek jó hatásai vannak az élet különböző területeire, beleértve a gazdaságot. "A sör hatalmas értéket jelent a gazdaságnak, támogatja a hazai környezett. Ha ezt a szektort jelentősebben támogatnák, jelentős szerepet játszhat a nemzeti gazdaságok fellendülési lehetőségeinek megtalálásában" - tette hozzá David Long, az Institute of Brewing and Distilling munkatársa.

Az európai sörfőző szektor évente körülbelül 383 millió hektoliter sört produkál, az éves eladás 110 milliárd eurót tesz ki. A szektor évente 51 milliárd eurót adózik, és 2,1 millió munkahelyet teremt. Szlovákiában tavaly 3,2 millió hektoliter sört készítettek.

Kapcsolat