Sörlap hírek

Így hat a sör a férfiak agyára

Sörlap.Hu | 2013-07-09 13:19:51

Már egyetlen korty kedvenc italunkból is felkeltheti agyunk érdeklődését és növelheti az alkoholfogyasztás mértékét, jóval azelőtt, hogy az alkohol kifejtené hatását a szervezetben - derült ki nemrég egy 49 férfi részvételével készült kutatásból.

Az ízélmény fokozza az agyban lévő egyik boldogsághormon, a dopamin kiválasztását. A Neuropsychopharmacology című szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint ez a jelenség különösen azokra a férfiakra jellemző, akiknek családi kórtörténetében előfordult már alkoholizmus. A kutatók szerint a családi kapcsolat rendkívül meglepő.

A kutatásban részt vett férfiak agyát vizsgálva a tudósok kis mennyiséget juttattak a résztvevők szájába különböző alkoholos és alkoholmentes italokból. Az Indiana Egyetem Orvosi Karának kutatói ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket: a résztvevők 15 milliliternyi vizet, izotóniás italt, illetve sört kaptak 15 perc leforgása alatt. Mivel ilyen kis mennyiséget ilyen hosszú időre elosztva juttattak a férfiak szervezetébe, az alkohol hatása nem érvényesülhetett még eléggé ahhoz, hogy befolyásolja a dopamin-kiválasztást. Az eredmények szerint ennek ellenére sokkal több dopamin szabadult fel a férfiak szervezetében, amikor kedvenc sörükből kaptak kóstolót. A sör továbbá fokozta az alkoholos italok utáni sóvárgásukat is.

"A mostani az első kísérlet, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy már pusztán az alkoholos italok íze is elég ahhoz, hogy dopamin-aktivitást váltson ki az agy jutalomközpontjában" - nyilatkozta David Kareken professzor. "Bár a mostani vizsgálati eredmények eléggé meggyőzőek, nem különösebben meglepőek, mivel különböző állatkísérletekből régóta tudjuk már, hogy a függőséget okozó anyagok beviteléhez kapcsolódó események és rituálék fokozzák a dopamin-kiválasztást" - tette hozzá Dai Stephens, a Sussex Egyetem professzora.

Kapcsolat