Sörpiaci hírek

Nem fogy a sör: zuhannak a részvények

Sörlap.Hu | 2013-10-24 15:23:15

Meredeken esnek a világ harmadik legnagyobb sörfőző társaságának, a Heinekennek a részvényei, miután a társaság menedzsmentje visszavágta az idei évre vonatkozó eredményprognózisát, és a negyedéves gyorsjelentésében is csalódást okozott. A papírok árfolyama több mint 5 százalékot zuhant az eddigi kereskedésben.

A részvények gyenge teljesítményét egyrészt az váltotta ki, hogy a társaság menedzsmentje arra számít, hogy az idei nettó eredmény a korábban várt stagnálás helyett néhány százalékot (40 millió euró) visszaesik az előző év azonos időszakához képest, amit az euró feltörekvő országok devizáival szembeni erősödésével indokoltak.

Másrészt az is szerepet játszhat a papírok árfolyamának zuhanásában, hogy a társaság az elemzők által várt 50,2 millió hektoliter sör helyett csupán 48,3 millió hektolitert értékesített a harmadik negyedévben, illetve az árbevétel soron is csalódást okozott (várt 5,41 milliárd euró, tény 5,18 milliárd euró.) A csalódást okozó negyedév a jelentősen visszaeső kelet-európai értékesítéseknek valamint a kulcsfontosságú feltörekvő országok lassú gazdasági élénkülésének számlájára írható.

Kapcsolat