Sörlap hírek

Szellemi örökség lesz a sör

Sörlap.Hu | 2013-12-04 15:38:30

Különlegességgel készülnek híres tisztasági törvényük, a Reinheitsgebot megszületésének 500. évfordulójára a német sörfőzők, amelyek a világ szellemi kulturális örökségévé akarják nyilváníttatni a szabályozást.

A Német Sörfőzők Szövetsége az illetékes német hatóságnál és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) is jelezte, hogy a szellemi kulturális örökségek közé akarják soroltatni a törvényt.

Az 1516-ból származó szabályozás értelmében a sörkészítéshez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt szabad használni. Németország mintegy 1300 sörfőzdével és 500 sörmárkával büszkélkedhet. Németország idén csatlakozott a szellemi kulturális örökség védelméről szóló, 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezményhez. A csatlakozási folyamatot Németországban az hátráltatta, hogy a tartományokat is be kellett vonni az eljárásba.

Az egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és még a gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel már egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat. De része lett a listának az itáliai hegedűkészítés és a mediterrán konyha is.

Kapcsolat