Sörlap hírek

Ugandai sör magyar technológiával

Sörlap.Hu | 2013-12-16 14:37:17

Két magyar mezőgazdasági és tervező szakértő: Gergely Sándor (Petkus Technologie Gmbh.) és Márton Marcell (Inagro Kft.) Kelet-Afrika egyik legnagyobb és legmeghatározóbb sörgyárában, az Uganda Brewewries Limited kampalai üzemében mérte fel az együttműködési lehetőségeket.

A látogatás célja a jelenleg használatos technológiák és felhasználási rendszerek feltérképezése és az esetleges hosszú távú együttműködés kialakítása volt. A sörgyár területére, feldolgozásra beszállított termények még zsákokban érkeznek és kerülnek átmenetileg eltárolásra, ami nem gazdaságos sem a felhasznált munka igénye, sem pedig a tárolási helyek kialakítása céljából. A profit növelésében és értelem szerint a költségek csökkentésében érdekelt óriás vállalat szakemberei, komoly érdeklődést mutatnak a magyar szakértelem által felvezetett ötletek és technikai újítások irányában.

Paul Okello és Joseph Kawuki vezető agronómusok (Uganda Breweries Ltd.) elmondták, hogy a magyarok által bemutatott megoldások tökéletesen megfelelnek a gyár beruházási igényeinek és éppen időszerűek. A fejlesztést ők sem kerülhetik el, ami pedig a felhasznált technológiákat illeti, az világszínvonalú és elsőrangú minőséget képvisel. A német "Petkus" gyár termékeiből kiépíteni kívánt rendszer és a magyar tervezői precizitás nem hagy kívánni valót maga után. A műszaki tervek kialakításáról és a pontos költségek beállításáról jelenleg is folynak az egyeztetések.

Az ugandai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) munkatársai által összeállított programban szerepelt még az említett sörgyár termény feldolgozójának meglátogatása is. A Savannah Commodities Co. Ltd. ügyvezetőjével, Alfred Mwangi-val történt rövid telephely bemutatót követően egy frissen pörkölt kávéból készült fekete mellett kezdődött meg az érdemi eszmecsere. 15%-os piaci részesedése van jelenleg a cégnek Ugandában a termény feldolgozási szektorban. Folyamatosan fejlődnek, ami elengedhetetlenné teszi a további bővítéseket. Technológiai gyártókat keresnek a következő két üzemük kiépítéséhez Észak Ugandában és a központi egység kapacitásának növeléséhez Kampalában. Komplett feldolgozósor (fogadógarattal, tisztítással, szárítással) kidolgozására adtak megbízást a jelenlévő szakértőknek.

Kapcsolat